Feed on
Posts
Comments

Kolega Užkalnis papostino jo nuomone „Rusijos žlobų, pocreotų ir veteranų himną“. IMHO tiesiog išsityčiojimas iš patreotinės-idiotinės trydos kūrybos – grupė „Krasnaja plesen'“ toks rusiškas punk-rokas.

O va čia jau matosi kur kas rimtesnis požiūris į dalyką

Kažkaip susimąsčiau, kad mes neturime kokybiškos populiarios patriotinės (gerąja prasme) rok-muzikos

54 Responses to “Dvi pro-imperiškos dainelės”

  1. xminde parašė:

    O iš kur mūsuose gali būti patriotinis rokas, kai valstybė visai nesirūpina patriotiniu auklėjimu? Smetoninės Lietuvos idealizavimas jau nebeturi prasmės, sovietinės okupacijos nebeliko, pagarbos buvusiai desidentų ir tremtinių kartai nėra…, švietimo sistema absoliučiai jokio patriotinio auklėjimo gairių neturi. Vienintelis sportas, kur lietuviai dominuoja krepšinyje, sukelia patriotinius jausmus kai per televizija matome trispalviškai išmargintas tribūnas, o vyrai kaunasi su pasaulio galingaisiais ir net juos deda į vietą. Bet visa tai trunka porą savaičių ir tik kas du metai. Marijonas Mikutavičius, bent jis, porą gabaliukų yra suskuręs bet ir tai ne tai. Maži ir užguiti mes esame, ne mums imperinis mastymas, mes juk nuolanki ir taiki tauta :).

    • grumlinas parašė:

      -> xminde – oligarchinis-globalistinis kapitalizmas turi kur kas svarbesnių dalykų nei tautinė savimonė ar savigarba. Deja.

    • kūkalis (tadas) parašė:

      G. Beresnevičius teigė kitaip.

      • grumlinas parašė:

        -> kūkalis (tadas) – pavzydėlį gal?

        • kūkalis (tadas) parašė:

          Taip, bus proga pačiam tą pavyzdėlį imti ir perskaityti, tai girdėjęs ir apžvalgų ir asmeninių skaičiusiųjų draugų atsiliepimų bet pats neprisiruošdavau perskaityti.

          Štai jis:
          http://lt.wikipedia.org/wiki/Imperijos_darymas

          • xminde parašė:

            Lietuviškoji imperija – slavų tautų sąskaita :D… juokinga ir tiek. Vakar prieš miegą klausiau laidos per LTV, Juozaitis filosofavo, man labai patiko jo mintis – ne į praėjusį tūkstanmetį žiūrėkime, o ateinantį, kurkime pagrindus savo busimoms kartoms. Kiek tai realu globazimo perspektyvoje – ateitis parodis. Manau tik silpnieji šlovina praeities didybę.

            • Giedrulis parašė:

              Nieku gyvu nesutinku su Juozaičio blevyzgomis, kad nereikia žiūrėti į praeitį.
              Koks gali būti pagrindas ateičiai be praeities žinojimo ir koks gali būti tautinis patriotinis auklėjimas / švietimas be Tėvynės (tautos) istorijos, atskirų jos faktų išryškinimo ir t.t.?
              O globalizmą, tolerastiją, nostalgiją sovietmečiui ir kitą iš ES ir Rusijos imperijos mums brukamą mėšlą reikia atmesti, bent jau auklėjant savo vaikus.

            • grumlinas parašė:

              -> xminde – panašu, kad taip ir nesuvokei esminio dalyko, varančio šį pasaulį: „nesimokantys istorijos – priversti ją kartoti“

              • xminde parašė:

                Tikrai neesu didis praeities ir gyvenimo tiesų žinovas kaip tamsta :), bet tiek dar suvokiu, kad iš praeities klaidų reikia mokytis. O pasakyti norėjau tai, ir manau Jozaitis tą patį, kad nereikia miegoti ant praeities didybės ir verkšlenti kaip blogai dabar, o žiūrėti į priekį. O kas dėl globalizacijų – būkime realistais, kaip ten bebūtų, bet viskas vyksta spiraliniu principu ir ratas savotiška apsisuka :).

                • grumlinas parašė:

                  -> xminde – sorry, jei aštriai nuskambėjo, bet va tokie Juozaičio paistalai varyti be atodairos šviesiu globalizmo keliu mažumėlę užp…knisa
                  Paimk Kiniją – kaip reta kuri valstybė, sugebanti prisiminti savo istoriją – juk net paskutiniojo imperatoriaus nenukneckino, o tik perauklėjo – o kur varo po perturbacijų, derindama istorines tradicijas+mentalitetą su progreso pasiekimais

                  • xminde parašė:

                    Mes europėnai, nestabilių civilizacijų dalis… Jau genetiškai mūsų mentalitetas žemas :(, nes demokratija tai civilizacijos pražūties priežastis, ir jei kitaicai ja užsikrės – ir jiems bus amin :). O kas dėl Juozaičio, tai jis nešnekėjo taip, kaip kolega traktuoji, ta laida buvo apie Lietuvos kaip nacijos išlykimą ateities tūkstanmetyje :). Bet kas man, aš tiek neišbūsiu… Man bent kartą aplink pasaulį apkeliautį užtektų :).

    • POP parašė:

      Beje, šiemet Lietuvos Radijas organizavo patriotinės dainos konkursą ir buvo daug dalyvių. Čia kad nebūtų „niekas visiškai nieko“ 😉

      • grumlinas parašė:

        -> POP – ale kad kažkaip tylu, nesigirdi patriotinių dainų…

        • POP parašė:

          Reikia įsijungti LR. Konkursas vyko vos ne pusmetį, o finalas buvo ir per TV 🙂

          • grumlinas parašė:

            -> POP – matyt, buvo labai žymus įvykis, bet ką padarysi – praleidau net nepastebėjęs. O ir dabar kažkaip negirdėti, kad iš to šnipšto kas nors būtų gavęsi.
            Kaip pavyzdys – liukos minėta (nors ne mano skonio ir pažiūrų) „Lube“ – ne pagaminta sintetiniu būdu per konkursus ar pan., o kilusi iš liaudies/tautos, todėl ir gyva. Skirtingai nuo lietuviško konkurso, kur bandoma per užpakalį dantis taisyti

            • POP parašė:

              Aš nieko nesakau apie renginio didumą ar svarbą, nors Mikutavičiaus dainą greičiausiai ir girdėjai („aš labai myliu Lietuvą“). Tik noriu pasakyti, kad kažkas vistik vyksta 🙂 Ir yra pvz „patriotinio roko“ grupė Diktatūra. Kiek tai kokybiška muzika čia jau nelysiu į ginčus, bet jei groja beveik 15 metų, tai kažkiek žinoma 🙂 Lietuvoj apskritai šiuo metu rokas nėra madoj. Žodžiu nėra kad NIEKS apie patriotizmą VISAI negalvoja. Labos nakties 🙂

              • grumlinas parašė:

                -> POP – ok, aišku dabar 🙂
                O „Lietuvoj apskritai šiuo metu rokas nėra madoj“ yra totali teisybė – valinskų dėka eteris užterštas liurliodijomis ir bumčikais

            • POP parašė:

              BTW Skylės nauja programa apie Lietuvos partizanus.

              • grumlinas parašė:

                -> POP – tai kad vargšė Skylė labai jau menką auditoriją teturi. Ir sklaida jos nedidelė

            • xminde parašė:

              O aš labai daug dainų girdėjau, ir Mikutavičiaus, mano nuomone, vienintelė kuri turi cinkelį, visos kitos tai labai jau man 1989-1990 metus priminė, apie lyriškąją dainuojančią „revoliuciją“, dar buvo apie emigrantus… tos tai iš viso kažkokios verkšleniškos. Buvo ir apie praeities karalų šlovę, bet labai jau tokios per prievartą kurtos… Toks įspūdis, kad visi daro „davai“ ir aš ką nors padainuosiu. Mikutavičiaus taip pat ne tai ką aš vadinčiau patriotiška daina… Joje aiškiai pasakoma, kad ir kaip būtų cherova ant Lietuvos, aš ją vistiek myliu :).

              • grumlinas parašė:

                -> xminde – tai kur tos dainos masėse? Konkursėlis nereiškia, kad tai eis į mases ir įtakos tas mases. Sintetiniai gaminiai nepakeis natūralių. O natūralių nėra, nes valdžia nemano kelti nacionalinės savimonės – Jevrosojūzas neleidžia, bo nori sutrupinti Europą į „regionus“ kuriuos lengviau suvaldyti, nei nacijas

                • xminde parašė:

                  Kaip nebūtų liūdna, masėse nebeliko nei „balnokim broliai žirgus, “ nei „ant kalnio mūrai“, “ nei paduok sesule kardą“… ;(. Tas kokuras buvo nuleistas iš viršaus ir transliuojamas per LR, tik vienintelė Mikutavičiaus daina dabar per komercines radijas kaip hitas transliuojama. Grįžtant prie masių – nėra masių, nes nėra jų susibūrimo į mitingus, negi dabar eidamas gatve vienas sau dainuosi :D?

                  • grumlinas parašė:

                    -> xminde – taip, masių nebėra, visi kas sau… ko nepajėgė padaryt komunizmas per 50 metų, padarė kapitalizmas per 20 metų

                    • xminde parašė:

                      SOcializmas dar turėjo savyje auklėjimo elemntų, o kapitalizme viskas tik perkama ir parduodama, net ir tautinė savimonė :(.

        • Denis parašė:

          Mariaus Mikutavičiaus „Aš tikrai myliu Lietuvą“. Žavi daina su patriotiniu ir politiniu tekstu.

          • grumlinas parašė:

            -> Denis – taip, bet tai nėra pro-imperinė dainelė pagal įtaigumą 😉

            • Denis parašė:

              Taigis Lietuva ir nėra imperija. Reikia tokių dainų, kad saboniukai ne angliškai šnekėtų, bet lietuvių kalbos mokytusi. O emigrantai ne ispaniškai šnekėtų namuose, bet lietuviškai.

              • grumlinas parašė:

                -> Denis – na, sąvoka „imperija“ skirta greičiau dainos įtaigumui pažymėti
                Kaslink saboniukų ir panašių emigrantukų – pikta kažkiek, bet kiekvieno valia savo vaikus auklėti pagal savo supratimą. Tiesiog merkantilizmas ir savo šaknų atsisakymas

  2. liuka parašė:

    na „raudonoji pleiskana“ yra ukrainos punk grupe ir jos kuryboj ruskius gerai per danti patraukia;-)
    Manau l.daug prisideda prie „patriotinio auklejimo“ russkoje radio“ uzengimas visos lietuvos teritorijos savo dazniais . ir kas fenomenalu-kad karta kuri nesimoke ar mokesi nuo kokios 6klases klausosi sios radio stoties.nes klausosi ju tevai.
    o isvis ,pritrenke,kad musu Karo Akademijoj populiariausia grupe buvo ir gal dabar yra- „Liube“
    patriotiskumas gaunamas is seimos.is dalies kazkiek prisideda ir mokykla.bet ar vadoveluose ir mokymo programose yra skelbiamos antipariotines medziagos.?
    Juozaitis -jo manymu didziausia siuolaikines istorijos klaida ,kad 1990m. i AT pirmininko posta nebuvo isrinktas a.a. A.M.Brazauskas.

    • grumlinas parašė:

      -> liuka – na va, būtų „Lube“ lietuviškas analogas – IMHO daliai „russkoje radijo“ lygio auditorijos būtų liux

    • Rytis I parašė:

      „Russkoje radio“ priklauso Lukoilui. Reiktų padaryti apklausą – kiek besiklausančių RR pilasi atitinkamose kolonėlėse. Būtų aiškiau, naudojama stotis propagandiniais-piariniais tikslais ar ne.

    • Denis parašė:

      Gal „RP“ ir traukia rusus per dantį 🙂 Bet su „krasnaja armija vseh silnej“ – priešingai, sukelia visiems mano pažystamiems tik patriotinius jausmus. 😉

  3. grumlinas parašė:

    -> xminde – Juozaitis, vapaliodamas apie lietuvių tautos išlikimą tūkstantmetyje, yra melagis ir populistas. Lietuviams, kaip originaliai tautai, liko 50-100 metų. Jei per tuos metus mes neintegruosime imigrantų tiek, kad jie prabiltų lietuviškai ir pasijustų LIETUVIAIS – psio, esame prūsai ar kuršiai, kurie paliko tik atsiminimus

    • xminde parašė:

      O kaip kitaip? Propoganda apie geresnę tautos ateitį ar gi blogai? Tai tada iš viso ko mes čia šiose temose apie tautinę savimonę šnekame jei perspektyvos tokios, kad mūsų anūkai bus tautos išnykimo liūdininkais?

      • grumlinas parašė:

        -> xminde – propaganda ir yra beprasmiai tauškalai. Aš gikalbu apie sąžiningą diskusiją, suvokiant, kas atsitiko ir kur mes einame

        • xminde parašė:

          Propoganda vidinio optimizmo gali įpūsti, o sąžininga diskusija apie tai kaip bus blogai, tik į neviltį varo. Gerai, kad mes, bent jau kiek pažystu tamstą ir save, esame pakankamai samoningi ir moraliai bei dvasia įšdidūs ;), mūsų tas blogis neįveiks.

          • grumlinas parašė:

            -> xminde – aha, mudviejų tvirtumas padeda įveikti depresijas, matant totalinį dvasinį griuvimą aplink

  4. Denis parašė:

    Ką bekalbėtų, bet rusui net ir su keiskmažodžiais, šios dainos gerąja prasme šiurpą per nugarą sukelia. Ypač su ta videomedžiaga.
    Antroji daina, beje mažiau jausmų sukelia, gal dėl pompastikos.

    Kol Rusijoje gyvena tokie žmonės, ji gyvuos:
    http://www.youtube.com/watch?v=NsFgpe0NCg4&feature=player_embedded

    • grumlinas parašė:

      -> Denis – taip, įtaigumas didelis.
      O pagal nuorodą – fantastiškas klipas – būtent tai ir yra ta rusiška dvasia, kurią taip sunku suvokti užsieniečiams ir tiems, kas nematė sovietinių laikų

      • xminde parašė:

        Būsiu atviras – net ašarą išspaudžiau… Apmaudu, bet aukštos civilizacijos neša tik savanaudiškumo sėklą, kas naikina belikusius menkiausius patriotizmo ir atsakomybės daigelius :(. Visų laikų valdovų ramstis buvo paprastas ir užguitas valstietis.

        • grumlinas parašė:

          -> xminde – ateities valdovų ramstis bus eilinis kompiuterastas 😉

          • xminde parašė:

            vo blyn… tai dabar reikia pradėti klasifikuoti kas tas yr eilinis kompiuterastas 🙂 ir kurią vietą mes visi toje klasifikacijoje užimame ;).

  5. liuka parašė:

    ir jus norit pasakyt,kad tai russkaja dusha?
    na jei stakanas odnym zalpom ir po to bajanas -sutinku.
    ir l.stumiama mintis kad tai tikra russkaja dusa. kai buvo sunaikinta visa rusu aukstuomene ,kuri ir kure sestadali planetos

    • grumlinas parašė:

      -> liuka – rusų aukštuomenė buvo taip toli nuo tikrosios rusų liaudies, kad oj-oj-oj…

      • Denis parašė:

        Kaip sakoma, +1.
        1/6 sausumos prieš šimta penkiasdešimt, šimta, penkiasdešimt ir dvidešimt metų tai visiškai skirtingos vienos-šeštosios.

        • grumlinas parašė:

          -> Denis – taip, Rusijos Imperija -> Rusijos Respublika -> TSRS -> Rusijos Federacija yra iš esmės skirtingi dalykai. Kas to nesupranta – taiko šablonus ir pramauna pro šalį

  6. liuka parašė:

    o gryztant prie lietuvisko patriotiskumo- sunaikino sovietai ta visuomenes dali kuri ir skiepijo tikra patriotiskuma.

    • grumlinas parašė:

      -> liuak – o kas dėl to ginčijasi? Tačiau yra kita problema – po 1988-91ųjų patritizmo kibirkšties neatsirado nieko, kas tą patriotizmo ugnį įpūstų, nes visi mūsų vadai-vadukai suskubo kas postus, kas turtus dalintis, o kas su mistiniais priešais kovoti. Ir likom suskaldyti suvisam ir ilgam

  7. Rytis I parašė:

    Garsiai žviegiantis padaras dažniausiai jokios šaknies neknisa. Taip ir su tuom patriotiškumu. Tiesa, kunigaikščiams kartondėžę pastatėm, vieną kitą dvarelį palopėm. O štai Lydos ir Medininkų pilys – 90-aisiais jų stovis buvo panašus, o dabar? Buvau kažkada su šeima toj, kur dabartinėj Lietuvoj – prisistatė mergaičiukė, už simbolinę kainą papasakojo istoriją, legendą, gal daugiau nei knygose rašyta…:) Kaip tikras gidas. Tai daugiau gal nieko ir nereikia? O kas tada tas patriotizmas, atsiprašant? Beje, prie Smetonos patriotų buvo ne ką mažiau nei dabar. Dar neišnaikinti, laisvi, neišparceliuoti, – kažkaip tat nepadėjo tada tos patriotinės šnekos… O gal niekas jomis jau tada netikėjo.

    • grumlinas parašė:

      -> Rytis I – patriotizmas – kai ne rėki apie savo meilę Tėvynei, o kažką padarai dėl jos, bet čia jau kiekvienam savo. Kaslink Valdovų rūmų maketo – geriau tie pinigai būtų buvę panaudoti Panemunės pilims privesti iki muziejinio lygio, kad būtų galima užsukti turizmą, t.t. ir su patriotine pakraipa
      O kaslink smetoninių patriotų pagalbos – kai kariuomenės vadas pasirodė esąs išdavikas, o tautos vadas movė per upelį – nelabai ka susigaudė, kas bus. Po karo jau susigaudė, bet…

      • Rytis I parašė:

        Tai aš ir link to pačio… Paradoksalu – šaukia tie, kas įgalioti veikti ir spręsti. Tiesa, gal nerišliai parašiau – mano „gidė“ buvo ikimokyklinio amžiaus:)