Gerai, kad familijoje yra medžiotojų, kurie kai kada pamačyja su kokiu mėsiuku (už ką mes jiems didžiai dėkavojame). Tai va, kada čia gavome stirnos koją ir susimąstėme, kaip ją skaniau paruošti. Ir mano geresnioji pusė pasišovė pagaminti kibinus su stirniena. Nėrė į interenetus, išstudijavo tūkstantį receptų ir suruošė tūkstantį pirmąjį 😉
Pradžiai užmarinavo stirnos koją pusantros paros su prieskoniais, paskui nugramdė nuo kojos mėsytę, supjaustė/sukapojo gabaliukais (kibinuose gyvena tik kapota mėsa, jokių malimų!).
Sultinys: kadangi ant kaulo dar liko mėsos, o ir į kibinų įdarą derėtų įpilti mažumėlį sultinio, tai tą sultinį ir reikia išsivirti. Pripilame puodą vandens, įmetame koją, 1,5 nepjaustyto svogūno, prieskonių visokių (baigiant virti gerai pridėti baziliko su krapais). Verdame ~3 valandas, baigus virti nukošiame, užbarstome krapais su druska (turime susišaldę).
Tešla: 1kg miltų išminkyti su nekaitintu sviestu 250g. Atskirai išplakame 4 kiaušinius su trupučiu cukraus ir trupučiu daugiau druskos. Supilame plakinį į miltų-sviesto minkinį, pridedame 400g riebios grietinės. Išminkome iki vientisos masės. Išminkius padaliname tešlą gabaliukais, iš kurių gaminsime kibinus (šiuo konkrečiu atveju gavosi 32 gabaliukai). Gabaliukus sudedame į šaldytuvą pusvalandžiui atvėsti.
Įdaras: smulkiai supjaustome 4 didelius svogūnus ir pakepame aliejuje iki suminkštėjimo. Sudedame į dubenį stirnieną gabaliukais (gavosi ~0,5kg grynos mėsos), apkepintus svogūnus, 1,5 šaukšto grietinės, samtį sultinio, pipirų, druskos. Išmaišome, pridedame prieskonių („mėsos kepsnių“ tipo) pagal skonį – kuo daugiau, tuo aštriau.
Kibinai: iIškočojame tešlos gabaliukus į apvalius tipo paplotėlius (kiekvieną atskirai, o ne visą paklodę kartu!), sudedame įdarą, sulipdome. Jei nesiruošiame kepti iškart – galima elementariai susišaldyti ateičiai. Kepimui pasidarome plakinį aptepimui – suplakame 2 trynius su trupučiu vandens, aptepame kibinus. Įkaitiname orkaitę iki ~250C, skardą patepame aliejumi, kad nepridegtų, ir kepame ~30-35min
Galutinis produktas buvo nuostabus, galima valgyti vienus arba su sultiniu. Skanaus 🙂
P.S. Žinau, žinau, kad sunervyjau kai kuriuos savo skaitytojus, ale gi reikia pateisinti seno niurzglio reputaciją 😉 Keisčiausia yra tai, kad buvome įsitikinę, kad kibinus gaminti yra labai sudėtinga, bet tai pasirodė tik mitas. Pabandėme paskaičiuoti savikainą – už 32 kibinus išėjo kažkur 18-20 litų (bet čia su paprasta mėsa ~10Lt/0,5kg).
Aš nesu itin didelis kibinų mėgėjas, tai nesunervijai, nors ir mažumėlę alkanas dabar esu.
-> mantas – nu tai jie gali būti ir pyragėliai su mėsa 😉
Labai grežius vaizdzialis nedėlios vakarėliui…
-> Voldemaras – ir skanus 🙂 Ypač man, pradėjus svorio reguliavimo akciją-atrakciją 🙁
Įdomu būtų pabandyt su stirnieną… labai jaučias kitoks skonis? Ar šiaip mėsa, kaip mėsa? Pats neseniai dariau su kiauliena ir vištiena – tai tikrai recepte atrodo sunkiau negu iš tikrųjų padaryt…
-> Tomas – kadangi mėsa liesa ir būtų sausoka, tai grietinė ir sultinys sutvarko reikalą. Šiaip labai skanu, tikrai skiriais ir nuo kiaulienos, ir nuo vištienos 🙂 Įtariu, veršiena gal būtų kažkas panašus
Nu rimtai sunervijai. Stirnienos greit negausiu, tai taip ir liks neįgyvendinamuose planuose.
-> Linarte – 😛 😉
Jetau, pamačiau foto ir seilė nutyso… :)))
-> altajus – tai galima ir su kitokiu įdaru – darbo tikrai ne tragiškai daug ir ne tragiškai sudėtingas
Tokia skani mėsytė stiniena, tai kam ją gadinti su tiek daug grietinės… Ir dar sugrūsti į tokią riebią tešlą…
Tai troškiname irgi, bet norėjosi kažko originalaus
Ghgh, jau žinau, kas penktadienį bus vakarienei… 😀
-> Njaa – tipo bulviniai blynai? 😉
😛
Šį mėnesį pas mumi bulvėms banas, nebent mirtinai užsinorėčiau grybų, ba grybai be bulbių tai…
-> Njaa – na taip, todėl kai aš bulves beveik išmetęs iš raciono, tai be grybų mirštu… 🙁