Feed on
Posts
Comments

Pamąsčiau, kad besidomintiems XXa. Europos istorija bus įdomu pasižiūrėti porą nuotraukų (su komentarais) rinkinių, parodančių Ispanijos pilietinio karo (1936-1939) vaizdus.


Pirmoji dalis


Antroji dalis

17 Responses to “Nuotraukos iš Ispanijos pilietinio karo”

  1. troy parašė:

    Prologas į dideles skerdynes.

  2. troy parašė:

    Nustebino, kad Airių brigada kovojo
    Franko pusėje.
    Nieko nežinojau, kas per kazusas?

  3. Yo! parašė:

    Is principo ispanam pasiseke lygiai taip pat kaip ir cilieciam su Pinocetu. Jei ne Franco tai butu tokie patys visiski tarybiniai aborigenai….

  4. gunas parašė:

    Lietuviškoje prieškario spaudoje (ispanijos pilietinio karo laikų) skaičiau tokį anekdotą:

    „Kalbasi du draugai. Vienas sako:
    -Radijas praneša, kad Ispanijos pilietiniam kare vakar žuvo 2 vokiečiai, 4 italai, 6 prancūzai, 3 rusai ir vienas ispanas.
    Jo pašnekovas, nustebęs:
    – O ką ten tas ispanas veikė?“

    Anekdotas rodo, kaip amžininkai Lietuvoje vertino konfliktą. Na, o kita vertus, jei ne pilietinis karas, tai skaitytumėme knygas dabar apie ispanišką gulago variantą…. Žudyti kitaminčius lojalistams („respublikonams“) visai gerai sekėsi. Tenka laiks nuo laiko pabūti Ispanijoje, dabar oficiali „teisinga“ opinija yra smerkti Franko ir aukštinti respublikonus. Istorijos pamokos nesuveikė.

    Besidomintiems Ispanijos pilietiniu karu be Bulotos knygos galiu rekomenduoti perskaityti Kolcovo knygą „Ispaniškas dienoraštis“- nepaisant ideologijos, talentingai parašyta ir daug faktų apie tai, kas dėjosi vyriausybėje, kokie buvo konfliktai su anarchistais ir kitais. Rusų kalba taip pat išleista daug prisiminimų, rašytų tiek ispanų, tiek rusų karinių specialistų. Visi jie savaip labai įdomūs. Beje, nėra visuotinai žinoma, kad Madridas krito (o tuo pačiu faktiškai baigėsi ir pileitinis karas) ne dėl ataklos, o dėl perversmo respublikonų pusėje.

    • grumlinas parašė:

      Jooo, Kolcovas labai gerai rašė, kažkada skaičiau, šiek tiek nuplovė propagandines spalvas nuo sovietų piešiamo respublikonų paveikslo. O kaslink jų pralaimėjimo – taip, tarpusavio pjautynės buvo svarbi priežastis, kodėl viskas su trenskmu ten griuvo.
      O kaslink neišmoktų istorijos pamokų – normalus švytuoklės efektas. Pažiūrėk, kaip Rusijoje neostalinizmas galvą kelia