Feed on
Posts
Comments

Pasaulis verda-burbuliuoja informacijomis apie JAV amabsadoriaus ir dar trijų amerikiečių nužudymą Libijoje. Na taip, įvykis neeilinis ir labai skausmingas tiek amerikiečiams, tiek Libijos valdžiai. Egipte viskas prasisuko kiek lengviau, viso labo apniokota JAV ambasada. Ir kas įdomiausia, pirma asociacija, kuri man atėjo galvon, kai paaiškėjo šiokios tokios įvykio detalės – Pussy Riot. Taip, taip, rusų putyčių pseudo-pankių grupė. Kodėl? Kilo daugmaž tokios mintys:
Pretekstas įvykiams – amerikono antiislamistinis filmas, kuris sukiršino islamo fundamentalistus. Mums, įpratintiems negerbti krikščionybės, nesuvokiama, kad yra ir kitų tikėjimų, kurie savąsias religijas garbina iki fanatizmo, ir pasiryžę naikinti visus, kurie jų negerbia. Laukiniai, sakote? Na-na, kada čia raganas ir eretikus patys deginome, a? Tad visad derėtų atidžiau pasidomėti religijomis, su kuriomis susiduriame, ir su kuriomis bandoma konfliktuoti. Nes kitaip galimas kiek kitoks variantas, nei toms kvailoms vištelėms, kurios staipėsi ir klykavo cerkvėje. Kur nors mečetėje islamiškoje šalyje policijos po tokių cirkų nieks net nespėtų iškviesti, o iškart reiktų patalogoanatomo ir laidotuvių uždaruose karstuose. Nes iki šiol neatšauktas mirties nuosprendis danų karikatūristui, pašiepusiam Mahometą. Ir Salmanas Rušdis, nors gavo oficialų Irano ajatolų atleidimą dėl savo “Šėtoniškų eilių”, vis tiek tebesislapsto, nes visuomet gali atsirasti fanatikas, kuriam dzyn ta indulgencija.
Taip kad amerikiečių pastorius, islamistų supratimu įžeidęs jų tikėjimą, savotiškai kaltas dėl JAV ambasadoriaus mirties. Nes, ką bedarytum, reikia mąstyti apie pasekmes, kurios gali įtakoti ne tik tavo, bet ir kitų žmonių likimą. Vienu atveju tai bus viso labo keli metai kolonijos pačiam įžeidėjui, o kitu – žmogaus gyvybė.


Iš tikrųjų gaila žuvusių amerikiečių, niekuo dėtų dėl kažkio pusglušio bendrapiliečio cirkų. Baisu, kai žmonių likimus sprendžia aklas fanatiškas įniršis, kuris gali sugriauti ir santykius tarp valstybių. Juk kažkada vieno erchercogo nužudymas tapo pretekstu pasauliniam karui. Tikėsimės, kad čia ne toks atvejis.

Share/Bookmark

Comments are closed.