Feed on
Posts
Comments

1955 – per Vėlines Kaune prie karių kapų grupė jaunuolių, giedojusių tautines giesmes, buvo išblaškyta milicijos. Pirmoji vieša protesto akcija po rezistencijos nuslopinimo;
1957 – Kaune per Vėlines įvyko maždaug 2 tūkst. žmonių protesto demonstracija prieš sovietų savivalę. Per susirėmimą su milicija suimti 105 žmonės.


Kažkaip niekaip nabuvo pakliuvę man akiratin šitie faktai. Įdomu – pirma demonstracija dar prieš Stalino destalinizavimą 1956m., antroji – po to. O 1956m. – nieko nevyko. Milicijos prevenciniai veiksmai?

6 Responses to “Lapkričio 2 istoriniai įvykiai ir trumpas komentaras”

  1. sulerin parašė:

    Galbūt prevenciniai veiksmai buvo susiję ne su destalinizavimu, o su įvykiais Vengrijoje?

  2. Taškas parašė:

    Kiek pamenu iš vyresniųjų pasakojimų, studentai surišo iš šalikų trispalvę vėliavą. Ją iškėlė prie Laisvės paminklo, po to lyg tai ėjo Vytauto prospektu. Milicija daug fotogravo, o po to per kelis mėnesius išgaudė demonstrantus. Daugiausia tai buvę studentai ir „Kauno audinių“ (gamykla greta kapinių, ten kur dabar ‘Akropolis“) darbininkės.

    Tie įvykiai kažkiek buvo aprašyti Rimkevičiaus romane „Studentai“, savaime aišku tarybinio realizmo stiliumi. Nepaisant to, rašytojas liaudyje, t.y. tautoje buvo labai gerbiamas, o knyga „Studentai“ kaip ir uždrausta, iš bibliotekų dingo, o tarp skaitytojų ėjo iš rankų į rankas. Mūsų giminės nutrintas egzempliorius dingo kažkur postsovietinėje sumaištyje.

  3. adas parašė:

    O aš prieš į čia užeidamas apie nesipriešinimą paskaičiau 🙂 :
    http://www.sarmatas.lt/11/kodel-breiviko-aukos-mire-nesipriesindamos-kaip-avys/

    • grumlinas parašė:

      Įdomus straipsnis apie visuomenės impotentizaciją. Laimei, pas mus savigyna ir kitų žmonių gynimas dar nėra nusikaltimas.