Feed on
Posts
Comments

1959 – pradėjo veikti pirmasis Kauno hidroelektrinės hidroagregatas


Kažkada tai buvo ĮVYKIS, o šiandien tik proga pabumbėti apie AMB dalyvavimą Kauno HE statyboje ir užlietus kaimus. Tik va kažkaip pamirštama, kad Kaunas jau daugiau kaip 50 metų nebežino jį kažkada siaubusių pavasarinių potvynių… 😉

6 Responses to “Lapkričio 5 istorinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. Taškas parašė:

    Būtent.
    Vaikystėje tie potvyniai buvo liuks atrakcija – kasdien mokyklon valtimis ar net amfibijom, po ledonešio ant užliejamų pievų ilgai netirpstančios pilys iš „aisbergų“, vasaros pradžioj – lydekaičių gaudymas kašėmis daugybėje likusių „kūdrų“ ir panašiai.

    Suaugusiems vargas ir papildomi darbai apsemtuose rūsiuose. Nūnai tą ant savo kailio patyria tik ant Neries lėkštų krantų (kažkur prie Kleboniškio?) soduose pasistatę namus kauniečiai. Net nežinia kas – juokas ar pyktis – ima girdint jų skundus dėl blogos valdžios.

    P.S. Vis tik Kauno HESas istoriškai yr blogis, bu:
    1. Pastatyta sovietų.
    2. Statė AMB, o jis , žinia, Lietuvai nedirbo.
    3. etc

    • grumlinas parašė:

      Tai tie užlieti Kleboniškio kowniečiai tobuli glušai, bo:
      1) statėsi namus užliejamoje salpoje
      2) kai kurie netgi prakasė apsauginius pylimus, kad prie upės turėtų praėjimą

  2. Andu parašė:

    … a jo … Apsaugojo Kauno senamiestį ir sujaukė nafig visą Nemuno ekosistemą…. Sunaikinta 80 proc. natūralių žiobrių ir 40 proc. lašišų nerštaviečių – tik dabar, paskutiniuosius keletą metų šių žuvų populiacija pradeda atsigauti – o viskas dėl to, kad nebuvo įrengti žuvitakiai. Elektros energijos deficito šitas griozdas taip pat neišsprendė, užtat turime pašonėje didžiulę balą….

  3. Inga parašė:

    O tai potvyniai baigėsi kažkodėl anksčiau už 1959 metus, jei jų nebėra „daugiau kaip 60 metų“?
    Ar vėl aritmetika?