Feed on
Posts
Comments

Apie pasitikėjimą

Vakar sėdžiu prie kompo, už nugaros CNN online transliuoja įvykius iš Stambulo. Taksimo aikštėje pleška ekskavatorius, policija šaudo ašarines dujas ir gumines kulkas. Vienžo, normalūs neramumai. Įdomus interviu su Turkijos premjero Erdogano patarėju – jis teigia, kad policijai duotas griežtas nurodymas „išvalyti“ tik Taksimo aikštę, neįeinant į Gezi parką, kur eko-protestuotojai gali sau ramiai beigi taikingai protestuoti. Bla-bla-bla apie ekstremistus etc.itd, kas teisybė, nes kairuoliai ten gerai pasistengė, kad kuo daugiau triukšmo būtų. Kitas interviu tiesiai iš Gezi parko, kur policija tikrai neįžengė, tačiau užtai parką sočiai apšaudė ašarinėmis dujomis. Kilusioje grūstyje yra sužeistų. Vienžo, normali policijos veikla – „mes ten nebuvom, bet užtai pagąsdinom per atstumą“.
Online vaizdas slegiantis – ašarinių dujų kamuoliai, degantis ekskavatorius, slampinėjantys ir šaudantys policininkai… Aš va pagalvojau, kad nežinau, kuria puse iš tikrųjų tikėti. Suvokiu, kad apart tikrai taikingų demonstrantų ten sukasi ir nemažai profesionalių provokatorių-kairuolių, kurie stengiasi priversti policiją veikti kuo žiauriau. Iš kitos pusės, arogantiška Erdogano pozicija tipo „mes su riaušininkais nebendraujam“ neleidžia pilnai tikėti, kad valdžia vistik nori dialogo su taikingąja protestuotojų dalimi.
Labai įdomu stebėti, kaip Erdoganas pamažu artėja link situacijos, kurioje prieš porą metų atsidūrė Sirijos prezidentas Asadas, kai taikingos permainų reikalaujančios opozicijos demonstracijos buvo žiauriai malšinamos saugumo pajėgų, kol opozicija neperėjo prie ginkluotos kovos, o vėliau į konfliktą neįsikišo ir islamistinės pajėgos. Sirija pavirto mūšio lauku su pusantro milijono pabėgėlių. Nežinau, ar Turkijai bus leista iki to nusiristi – vistik tai svarbus NATO narys, ir islamistams nebus leista pasireikšti, tačiau neramumai tikrai nesibaigs greitai.

2 Responses to “Apie pasitikėjimą”

  1. Sūduvis parašė:

    Hm., na jeigu tiesa, kad Erdoganas yra proislamistinių pažiūrų, tai, tokiu atveju, manau, tas protestas yra ne pats blogiausias variantas. Žinoma (dar kartą pasikartosiu), su sąlyga, jei premjeras tikrai yra proiislamistinių pažiūrų, apie kurias karts nuo karto užsimena mūsų žiniasklaida.
    Na, o žiūrint į Turkijos respublikos istoriją, tai mane žavi ten esantys (gal geriau vartoti buvę) karininkai- Kemalio pasekėjai ir pasaulietinės Turkijos ramstis, kurie perversmų dėka neleisdavo įsitvirtinti islamistams.
    Bet turiu prisipažinti, kad gerai Turkijos peripetijų nežinau, tad darau tik tam tikras ir greičiausiai subjektyvias prielaidas iš labai nedidelių informacijos trupinių.

    • grumlinas parašė:

      Erdoganas nėra toks gūdus islamistas, kaip Irano ajatolos (kurie iš tikrųjų valdo šalį, o ne pajacas prezidentas), jis gal panašus į Egipto prezidentą Mursį. Vien tai, kad jis su šlipsu, parodo tam tikrą progresyvų mąstymą – nesu matęs iraniečio-valdančiojo politiko su šlipsu, jei ką 😉
      Jo pažiūros gal greičiau tokia osmanistinė-islamistinė mišrainė – padaryti Turkiją didžia regiono valstybe pagal savo supratimą, ir kad islamas turi dominuoti ideologijoje. Šiaip jo bėda – „pirmas bičas kaime“, t.y. super-galingas noras dominuoti asmeniškai, kas jam jau pakišo koją dabartiniuose įvykiuose – jis prametė progą garbingai atsitraukti ir dabar abi pusės IMHO varys iki galo.
      O tada, kai Turkiją apims cahosas ir žmonės melsis, kad kas nors tam padarytų galą, scenoje pasirodys Turkijos kariškia ir išgelbės šalį. Kaip kad jau keletą kartų taip padarė, bet Jevrosojūzas išprievaratvo Turkiją padaryti pakeitimus konstitucijoje, kuria remiantis kariuomenė ir gelbėdavo šalį. Todėl ir islamistai dabar galėjo ateiti valdžion.