Feed on
Posts
Comments

Bežiūrint per ex-Mikrovisatą (tai, kas iš jos beliko patapus kažkokiu c-gates) CNN, ten kažkaip mažokai tekalbama apie Ukrainą. Apie kažkokių sušiktų niekam nereikalingų oskarų įteikimą kalbama daugiau, nei apie esminius įvykius valstybės gyvenime. na bet šiame kreaklinimae pasaulyje turbūt taip yra – purslai svarbiau už gelmę.


Paburbėjom ir gana 😉
Taigi, panašu, kad abi pusės Ukrainoje nesustos. Aišku, didžiausia kaltė dėl įvykių krenta Janukovičiui – kas, jei ne valstybės galva turėjo imtis visų įmanomų priemonių komprpmisų pagalba taikiai (ar kiek galima taikiau) nukreipti situaciją į nusiraminimo vagą. Deja, jis čia nesublizgėjo. Aišku, vėliau išryškės visos dabar nežinomos detalės, kaip buvo priimti vieni ar kiti sprendimai, bet pakolkas turim vietomis liepsnojantį Kijevą. Ir čia kaip niekad aišku, kad Janukovičius turi pasitraukti. Nes jis ir jo režimas privedė šalį prie Maidano. Galim ginčytis, kiek tas jo režimas banditiškas, tačiau esmė lieka ta pati – jei ne Janukovičiaus ir Co veiksmai, imituojant judėjimą link eurointegracijos ir netikėtas posūkis priešinga kryptimi, į Kremliaus glėbį – Maidano nebūtų buvę. Juk ir valdžion jis atėjo, pažadėjęs laikytis eurointegracijos krypties.
Šiaip dabar visi mato dvi galimas išeitis iš situacijos:
1) Janukovičius nugali, opozicija – kas susodintas į kalėjimus, kas spėjo pabėgti į Vakarus, Ukrainos Rytai džiūgauja, Ukrainos Vakarai verda pasipriešinimu. galbūt, netgi ginkluotu.
2) Maidanas nugali, Janukovičius ir Co – kas susodintas į kalėjimus, kas spėjo pabėgti į Rusiją, Ukrainos Vakarai džiūgauja, Ukrainos Rytai verda jei ne pasipriešinimu, tai nepasitenkinimu, Krymas galimai skelbia neprigulimybę nuo Ukrainos, tada visai galimas nedidukas karas a la Gruzija 08-08-08.
Bet kokiu atveju Ukraina tampa ne tiek valstybe, kiek teritorija, ir niekam – nei Vakarams, nei Rytams, – nebeįdomi kaip partneris. Pilkoji zona tarp Rytų ir Vakarų.
Hmmm, situacija beviltiška, berods. Ir čia, kad ir kaip tai nuskambėtų absurdiškai, galimas trečias variantas. Piliečių apsiprendimas. Kažkada, po 1PK tai įvyko, dalijant pralaimėjusių valstybių žemes, kai tvėrėsi naujoji Europa. Silezija, pvz. Kas domisi istorija, žino, kad Silezijoje bucvo stipri ir vokiškoji, ir lenkiškoji dvasia. Tačiau, nežiūrit lenkų surengtų kelių sukilimų, galutinis Silezijos padalinimas įvyko po plebiscito, kai didžioji dalis Silezijos taip ir liko vokiška. O dalis – lenkiška.
Tiesiog pagalvojau – o jeigu vistik įvyktų stebuklas ir ukrainiečiai galėtų pasirinkti, kur jie nori gyventi: provakarietiškoje ar prokremliškoje valstybėse? Plebiscitas, po kurio galimai atsirastų dvi valstybės. Galimai, nes kur kas galimiau, kad būtų tik viena valstybė buvusios Ukrainos Vakaruose, o buvę Ukrainos Rytai greičiausiai įeitų kaip gubernijos į Rusiją.
Bet čia tik mano ekstrapoliacijos duota tema, jei ką 😉

26 Responses to “Ukraina: trečias variantas?”

  1. Aurelijus parašė:

    Galėtų būti Jugoslavijos variantas. Bet į Rusiją tikrai niekas nenori Ukrainoje – net ir Rytuose. Čia jie Ukrainoje oligarchai ir feodalai, o Rusijoje bus šešiukės, sėdės kampe ir nė cyptelės. Ir jie puikiai tai supranta.

    • grumlinas parašė:

      Galėtų, bet prieš tai turi susiformuoti idėja apie kažką tipo federacija/konfederacija, o pakolkas, kiek eina suprasti, jų galvose tik arba viena valstybė, arba dvi.
      Oligarchai oligarchais, o va plebiscitas gali jiems parodyti, kad gal reikėjo Janukovičiui aiškiai pasakyti, jog baigtų cirkus laiku, o ne aštrintų situaciją iki Molotovo kokteilių. Nes čia, kie jau suprantu, artėjama link Asado varianto, kai tas nepajuto momento, kaip taikūs protestai perėjo ginkluoto pasipriešinimo ribą, o paskui nusirito į pilietinį karą su neįvardinta užsienio intervencija

  2. Aurelijus parašė:

    Janukovyčius turi vienintelę emociją – baimę. Vakar po nakties įvykių prezidentinis lėktuvas kažko pusę dienos suko virš Borispilio.

    • grumlinas parašė:

      mhmmm… Ka jis, sorry for my Frenglish, peršikęs – faktas. Gal todėl VRM vadas ir elgiasi taip neadekvačiai situacijai, nes Janukovičiaus baimė inicijuoja mintį: „Anu juos visus!“

  3. Taškas parašė:

    Tiomnyj les toji Ukraina ir chocholai.
    Gal dėl to ir Vakarai niekaip neranda tikro rakto jai?
    Pvz. – kodėl visi, ale absol visi,staiga užmiršo geltonkasę Tymošenko?

    ES gi tik prieš kelis mėnesius atvirai sakė – jei nepaleisi anos iš tiurmos, Prezidente, matysi jevrosojuse save, kaip ausis be veidrodžio… Daryk kaip nori, paveik teismus, nesvarbu, kad jie nepriklausomi, patenkink malonės prašymą, nors jo nėra, išleisk dekretą, dėk kumščiu į stalą ir t.t.

    Dar taip nesenai geltonkasės plakatai ir Maidane plaikstėsi.

    Tai kamine reikalas? Pagijo ji ar nesirgo? Jau nereikia jai jokios pagalbos? Kodėl apie ją nei žodžio, nei gero, nei blogo – ne jokio? ?

    • grumlinas parašė:

      Geltonkasė reikalinga opozicijos vadukams kaip šuniui penkta koja – konkurencija gi. ES irgi – pabandė šitą kortą, neina – nafik vargti, nes visi puikiai supranta, kad ji ne vien už gražias akis sėdo, o turi realių griekelių, kurių kiekvienas turi

      • Voldemaras parašė:

        …kiekvienas sėdintis(tupintis) prie lovio?

        • Taškas parašė:

          O kur sėdi (tupi) Prezidentas Viktoras, tik anas – Juščenka? Krūmuose, greta abiejų savo pirmtakų Leonidų – Kučmos ir Kravčiuko?

          • grumlinas parašė:

            O tu jam parašyk ir užklausk 😉 Bandė gi visa trejulė ex-prezidentų Janukovičių paprotinti, bo jie vistik labiau patyrę tokioje vietoje sėdėti – nu bachūras nepaklausė, dabar turi problemų

            • Taškas parašė:

              Na, gal jie ir patarė – eiti Putino keliu, kas reiškia:
              – teisiškai sugriežtinti demonstracijas, na, proto ribose, vakarietiškais standartais – be kaukių, be pirotechnikų, be barikadų, be langų daužymų etc
              -tas naujas normas paskelbt ir jų laikytis
              -tada susemti kokį šimtą kitą, teismai, susodinti
              -po kokių metų kitų dalį paleist pagal amnestiją
              -pasodinti vieną kitą kokį labai jau pasižymėjusį ir nemėgstamą kolegų berkutininką už įgaliojimų viršijimą.

              Bet kad per vėlu – jau aukos yra. Ir nesvarbu kas ten ką nušovė.

            • grumlinas parašė:

              Va būtent – kažkas kažką jau nušovė…
              Einama Asado keliu?

        • grumlinas parašė:

          yep, bo taip žmogas yra sutvertas, o patapimas politikierium tai tik sustiprina 😉

  4. Rytis I parašė:

    „Geltonkasė“ šiaip jau opozicijai dabar labai praverstų. Ta bent jautė politinius reikalus pirštų galiukais, nesvarbu kokia ten dar oligarchė ar ne, o šitie trys – su Kličko per vidurį – su jais jau dabar turbūt kokios 4-5 opozicijos pasigimdė, jos veikia dažnai nepriklausomai, kas, be abejo, naudinga Januko ir Putino atsiųstų patarėjų specoperacijoms rengti koalicijai. Šiai koalicijai naudingas ir tolesnių įvykių radikalėjimas, peraugimas į kokį ale pilietinį karą, nes tai pagrindas įvesti ypatingą padėtį, panaudot kariuomenę, o gal prašyt kaimyno karinės pagalbos… Tai net ne pilietinis, o tik katapulčių-kokteilių karas prieš tankus ir visus valdžios resursus. Iš kitos pusės, – taikaus sambūvio laikas baigėsi, dabar – arba Kličko su mitinguotuojais pagal naujus įstatymus tyliai sodinami tiurmon, arba derybos, – o kas iš jų, jei nieks nesiruošia atsistatydinti? Aišku viena – Ukraina dideliais žingsniais atatupsta žengia į Rusijos iškastą duobę…

    • grumlinas parašė:

      Dabartinis opozic-trejetas tikrai nepajudins piršto dėl ženščiny s kosoi 😉 bo jie tuoj pat antrame plane, t.y. politinė savižudybė
      O Ukrainai tai jooo, laukia daugybė nuotykių

      • Taškas parašė:

        Na, opozicijai geltonkasė, priedo intrigantė ir klastūnė iš tikro nereikalinga.
        Aplamai, gal tai dėsningumas – pravoslavams sunku atrasti tikrai pagarbos vertą disidentą, ką jau ten apie sisteminę opoziciją kalbėt… svajot nebent.
        Gal dėl to, kad labai daug turtų galima pas juos net dabar pasidaryt?

        Betgi Europėnams?! Ar jų ten patarėjai galvoja subinėmis, ar koks galas?
        Berods, ir mūsų JEDG apie josios laisves kalbėjo. Ir tai darė jau ne tik mūsų vardu.
        Kažkaip nekaip atrodo, nenuosekliai, nenuoširdu tai ir visiškai kvaila. Deja.

        • Rytis I parašė:

          Kalbu ne apie žmogiškąsias savybes, o apie politikę. Beje, o kodėl klastūnė, intrigantė? Jei dėl to, jog tiurmon pakliuvo, jog nenaudingas sutartis su Rusija pasirašė? Skaitom bent jau wikipediją:
          „С 1 января 2009 года «Газпром» в полном объеме прекратил поставки газа на Украину. 4 января 2009 российский монополист предложил поставлять газ на Украину в январе по цене 450 долл. за 1 тыс. куб. м, которая определена как цена на газ в странах Восточной Европы, сопредельных с Украиной, минус транзитные затраты через территорию Украины…“
          Timošenko visdėlto pavyko susitarti su Putinu dėl dvigubai mažesnės kainos, be to, buvo išmestas tarpininkas:
          1. „впервые Россия и Украина договорились о характерном для европейских стран формульном принципе расчёта стоимости газа … что предупреждало ежегодные споры о цене за газ;
          2. „был устранён посредник «РосУкрЭнерго» и стороны перешли на прямые договора между государственными компаниями..“

          Ir svarbiausia:
          „Согласно новым газовым контрактам, средняя цена на российский природный газ для Украины в 2009 году составила 232,98 долл. США за 1 тыс. куб. метров – с учетом 20-процентной скидки, о которой договорились стороны.“
          Šiaip jau tuo metu pas mus buvo ir tarpininkai, ir dujų kaina buvo didesnė – tad gal intrigantų-klastūnų reikėtų pas mus paieškot, ir juos sodinti, na, kadangi nesugebėjo padaryti tai, ką padarė Timošenko 🙂 ?

          • Taškas parašė:

            Sutinku. Vietoj gražiosios Julijos – net kokius 5 mūsiškius, po vieną nuo kiekvienos partijos.

  5. scania parašė:

    Tai, kas ten dedasi – baisu. Tikrai baisu. O tai, kas ten nesideda – kraupu.
    Paaiškinu mintį: Ukraina didelė šalis, visko turi daug, ir talentingų, išsilavinusių žmonių ten netrūksta. Ukrainoje yra pramonė, žemės ūkis ir dar daug visko. Bet ten nesideda rojus; tos šalies šmotelį nori prijungti ten, šmotelį šen… Kaip reik valdyti šalį, kad vietoje šviesios dabarties ten…
    Na, Lietuva maža ir mažėja; kalba nyksta, mes per maži ir per godūs. Bet Ukraina – ne trys milijonai!
    Tai kraupu…
    Kraujas stingsta – jei jau dideli griūva, tai mažiesiems bus dar kūdžiau…

    • Rytis I parašė:

      Mažosioms lyg ir paprasčiau turėtų būti susitvarkyti…
      Prisiminiau, gabaliux – kažkaip liūdnai jis dabar skamba, nu ne taip kaip kažkada…
      http://www.youtube.com/watch?v=8xJ_agcMy5c&feature=player_embedded#at=49

      • Taškas parašė:

        Geras gabaliux’as, kadangi kažkur čia kalbėjom ir apie Zuokulą, tad sutikdamas su tuo, kad ans – neprilygstamas intrigų, ypač ekonominių, meistras, netgi superduper meistras, visgi visai geras kandidatas į …prezidentus.

        Va, rimtasis Jakilaitis nepatingėjo, įsigilino ir pats pasakė esminį skaičių apie milijardinę Vilniaus skolą – 19 minutėje:
        Zuokas praskolino „tik“ kelis šimtus milijonų. Ar tik.

        *Šiaip šiuolaikinės ekonomikos „moksle“ gi nusistovėjo praktika – skolinkis, kad atiduotum senas skolas. Latviai tai padarė per TVF, su mažais procentais, mes gi išdidūs.

        *Ta 1,2 milijardo skola pusmilijoninam Vilniui yra kiek kartų mažėsnė už 3 milijoninės Antrosios LR 50 milijardinę skolą?

        *Zuoko Taryba vakar patvirtino miesto biudžetą, kuriame numatyta, kad šiais – 2014 metais – bus atiduota net trečdalis skolų. Tai ir miesto taupimo (???!!!) dėka, bet esmė, kad miestui atiduodama ne 42, o 48 procentai GPM.

        *Esu realistas – siekiu NEĮMANOMO- va šitas Zuokulos šūkis jį ir atves į antrą turą. Jeigu JEDG nepabijos debatų TV …

        • Taškas parašė:

          P.S. pardon, įkeliu nuorodą:

          http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/49480/demesio_centre

        • Rytis I parašė:

          Jo, pasžiūrėjau. Tiesa sakant, nesu tikras, kad jo pareiškimais apie prezidentavimą galima tikėti. Kadangi, kartu su pareiškimu apie norą balotiruotis prašoko kita info (sory, jei kartojuos, nepamenu): Vilniaus meras prašo Finansų ministerijos 40 mln. litų paskolos. Tikrai: kas gi gali atsakyti, maža ką, gal būsimam prezidentui? 🙂
          O gal net Zuokulai pradėjo seilės tiesiog byrėti: pamačius kokį biznį varo Ukrainos prezidentas, besiderybinaninantis, tfu, su ES ir su PU, ir tarp jų, gal suprato, kad laikas bėgti iš to vasiuki-Vilniaus ir užsiimti ne lijonais, o bet lijardais?

          • Taškas parašė:

            Nu, Lietuva – pasakų šalis. Visi žino, kad VEKSe buvo kažkiek lijonų „nukombinuota“, dar – Meko kolekcija, dar ten jau nepamenu kur – Operhause ar tik jam priskirta dar kažkiek. Štampas.
            Matyt, dalinai teisingas.
            Betgi, deja, kaip ir kiti -„nepagautas- ne vagis.“ Kaip ir kiti mūsų išsirinktieji.

            Betgi, kiek idėjų ir tikrai neprastų Zuoks yra pažėręs:

            *geltoni dviračiai (tai MES juos nuniokojom barbariškai)
            *Pink Floyd SIENA koncerinis pastatymas, turėjęs tapt kasmetine tradicija.
            *kai dar buvo įmanoma – kad nebūtų Astravo, siūlė į Ignalinos AE lygiom teisėm partneriu priimti … gudus.
            *BTRu pervažiavęs mersedesą super reklama
            * gal net desperatiška kova su Ryga dėl skrydžių, kad Vilnius nebūtų užkampis kažkur greta Minsko
            *utopiškos Gugenheimo/ERMITAŽO idėjos
            *kova su čigonų netaboru.
            *visai durna (mano galva) tramvajaus linija 🙂
            *ir t.t.

            Padarytų, tapęs Prezidentu Ušacką užsienio reikalų ministru kalnus abu nuverstų. Ir ne ant mūsų galvų.

            • Rytis I parašė:

              „Betgi, deja, kaip ir kiti -”nepagautas- ne vagis.”
              – deja, bet vagis šiuom atveju buvo pagautas 🙂 Net buvo teismo sprendimas. Tiesiog išvyniojo nuo bausmės, tapo išskirtiniu, seimūnu, tautos išrinktuoju ir taip pijarinasi iki šiol. Kas gali būti blogiau nei nusikaltėlis, kuris išvengė bausmę?…
              Sovietiniais baisiais laikais buvo tokis statusas – „baltas bilietas“, žmonėms kurie negalėjo būti pakaltinami už jokį nusikaltimą. Manau, kad tokia privilegija nekuriems liko ir dabar 🙂

            • Taškas parašė:

              Jau nepamenu tiksliai, bet berods Zuokas buvo teistas, kad … davė.
              Koks skirtumas. – visteik suktas. 🙂

              Esmingai jis nuo kitų skiriasi mąstymo kategorijomis. Ir tas man labai ryšku.