Feed on
Posts
Comments

Apie naujo tipo karą

Žvelgdamas į paskutinius įvykius Ukrainoje, pasidariau sau keletą išvadų:
1) Rusija aiškiai bijo atviro karinio konflikto su Vakarais. Jei tai būtų branduolinis karas – ji surizikuotų; tuo tarpu Jugoslavijos bei Sadamo Huseino Irako patirtis parodė, kad eks-sovietinė technika ir taktika/strategija neturi realių šansų prieš Vakarus; sėkmingas Rusijos karas prieš Gruziją tėra lokalus karinis konfliktas, jo ekstrapoliuoti į globalų karą neišeina. Tačiau prieš silpnesnes kariniu aspektu šalis, kurios negali tikėtis realios karinės pagalbos iš Vakarų (bo ne NATO nariai) Rusija pradėjo naudoti du karinius neatviro karo metodus, kurie abu turi bendrą bruožą – svetimoje teritorijoije visų pirma sukuriama marionetinė Rusijai lojali valdžia, o po to:
1.1) jeigu šalyje jau yra Rusijos karinės pajėgos – Krymo atvejis – jos panaudojamos kaip marionetinės valdžios kariuomnenė a la „žalieji žmogeliukai“;
1.2.) jeigu šalyje nėra Rusijos kariuomenės – Rusija tyliai teikia karinius specialistus ir materialią pagalbą marionetinei vyriausybei, kovojančiai su centrine vyriausybe.
2) Šie du metodai leidžia Rusijai atvirai nesikišti į įvykius, perkeliant atsakomybę ant marionetinės vyriausybės, kuri yra nepakaltinama tarptautiniu požiūriu – jos niekas nepripažįsta, bet jai to ir nereikia, nes jos pagrindinė užduotis – pridengti Rusijos veiksmus.
3) Ukrainoje sukaupta patirtis gali būti (ir greičiausia bus) ateityje ekstrapoliuota mažiausiai dviejose valstybėse:
3.1) Baltarusijoje po Lukašenkos mirties/nušalinimo/pasitraukimo. IMHO Lukašenka paskutinis Baltarusijos prezidentas, po jo bus tik atvira Rusijos marionetė. O jeigu ne – Baltarusijoje pasikartos Rytų Ukrainos įvykiai;
3.2) Kazachstane po Nazarbajevo mirties/nušalinimo/pasitraukimo. Greičiausiai maištas kils šiaurinėje Kazachstano dalyje, kuri prisijungs prie Rusijos.
4) Įvykiai Rytų Ukrainoje Rusijai leidžia „pakabinti“ Ukrainą NATO ne-narės statuse – tol kol vyksta konfliktas, NATO tikrai nepriims Ukrainos į savo gretas. Todėl, kaip nebūtų keista, vienas iš radikaliausių Ukrainos problemos sprendimų yra pasiųsti velniop maištingas teritorijas, kaip kad driežas nusimeta uodegą. Aišku, tai politiniu aspektu sudėtingas sprendimas (kaip kad ir neįsivaizduoju, kokia turėtų būti Ukrainos vyriausybė, kuri pripažintų Krymą Rusijai).
5) Vakarams būtina atidžiai išstudjuoti paskutinių įvykių Ukrainoje patirtį ir pradėti ruošti tokio tipo Rusijos agresijos atrėmimo planus. Tai liečia visų pirma eks-sovietinio bloko valstybes, kurios turi bendras sienas su Rusija. Tai pirma. Antra – penktosios „ruskojazyčnos“ kolonos šalių viduje stebėjimas ir kontrolė. Trečia – galimų „ruskojazyčnų“ nacionalinių problemų sprendimas, minimizuojant nepasitenkinimą šalių viduje.


Bonusas mokantiemns kvadratines raides: 9 priežastys nekęsti vatnikų

21 Responses to “Apie naujo tipo karą”

  1. robertas parašė:

    Graži įžvalga,plati. Bet aš gryšiu į žmonišką lygi:
    http://youtu.be/vLOU6TAVnb0
    Aš karo žmogus, laidžiu sau daugiau nei civiliokai ir kai kurie kariškiai. Bet haubicomis apšaudyti miestus ? Kokia varpa prieš kriminalinius elementus mieste taiko art.ugnį ir bombonešius?
    NATO ir EU tyliai rūko už kampo …
    Kauną gerai būt proruskiam okupuot, miestas didelis, iki Donecko nedatempia, bet civiliokų pakanka. Pažiūrėčiau, kaip Grybas esamoj situacijoj pasielgtų, kariuomenės veiksmus įvertinčiau. Ačiū diev, haubicų pas mumi nėra, da ir bomberiai nesiveisia.

  2. grumlinas parašė:

    O ką konkrečiai siūlai naudoti mieste prieš kriminalinius elementus, kurie iš esmės prisidengė civiliais gyventojais, ir nerealu gauti jėgų santykį 1:10? Juolab, kad daugumoje tai ne kriminaliniai elementai, o perėję ne vieną karinį konfliktą Rusijos „savanoriai“, prieš kuriuos ukrainiečių pacanai iš Nacgvardijos bejėgiai. Tad gal pirmiausia išsiaiškinkime – pats palaikai Rusijos agresiją prieš Ukrainą ar ne? Pats palaikai prorusiškuosius separatistus are ne? Kai tas aišku – tada ir šnekamės, kiek Ukrainos veiksmai prieš maištininkus aštrūs/neaštrūs. Nes kai Rusija Grozną pavertė griuvėsiais su tūkstančiais žuvusių – Rusijos šūdasklaida palaikė valdžios veiksmus.

    • robertas parašė:

      Iš vienos pusės aš prieš svetimą agresiją bet kokiam kraštui, nesvarbu kokiam: Osetijai, Krymui, Syrijai ar Palestinai. Iš kitos pusės nuo vaikystės turiu silpnybę tapatintis su kovojančia mažuma: iki šiol turiu neblogą vaizdo įrašų kolekciją apie Ičkerijos sukilėlių veiklą.
      Štai kodėl buvau aršus Maidano revoliucionierių gerbėjas, štai kodėl iki šiol man patinka sukilėliai. Bet dabar matomi karo veiksmai Ukrainos rytuose mano vertybes koreguoja 🙁
      Kauno okupaciją ne bereikalo pateikiau. Mano valdžia būtų, miesto negriaučiau. Kariuomenės ir Garliavos fronto robokopų pakaktų su nuostoliais bet ramiai laikiną sostinę apvalyt nuo piktybiškai nusiteikusių elementų. Komendanto valandos būt į temą. Prie ko čia haubicos?
      Proruskiai mėgaujasi UKR kariuomenės daromais nuostoliais ir kaifuoja nuo to. Pačiam, gaspadoriau, taip pat malonu ?

      • grumlinas parašė:

        Aš nekaifuoju nuo UKR kariuomenės daromų nuostolių, nes nenorėčiau, jog tokie dalykai nutiktų ir mums. Tiesiog situacija ten yra aiškiai apibrėžta: Rusijos atsiųsti emisarai paskelbė „neprigulimybes“ ir net nediskutuoja su UKR valdžia apie galimus regiono savarankiškumus, nes tada regionas nusiramintų ir laipsniškai išsprūstų iš po Rusijos įtakos. UKR valdžia priversta imtis drastiškų priemonių prieš banditus, o kur miškas kertamas – ten skiedros lekia. Aišku, tos skiedros turi būti minimizuojamos ir, panašu, kad jos pakankamai minimalios, sprendžiant iš išvaduoto Slaviansko fotkių. Su Groznu nepalyginsi. Tačiau RU šūdasklaida iš viso to gamina milžinišką propagandinį burbulą, kurį aš prilyginčiau realaus karo tarp dviejų valstybių atveju vykdomos propagandinei kampanijai. Būtent – karo nėra, o propagandinė kampanija yra.
        Kaslink tų 10-20% – turiu įtarimą, kad UKR kariuomenė realios karinės patirties iki šiol neturėjo, neskaitant taikdariškų misijų ir antipartzaninės kovos Irake. Tačiau pagrindinė jų problema – kadrų patikimumas mūšio lauke.

  3. robertas parašė:

    Pamiršau paminėt sukilėlių statistiką – kažkur kažkas išsakė pastebėjimą, jog jų tarpe normalių proruskių profu yra tik 10-20 %, kiti vietiniai per jėgą ar iš keršto prisidėje prie okupantų.

  4. robertas parašė:

    Gaspadoriau, o tu žinai, kad po orlaivio Il-76 kritimo įvyko normalus susišaudymas tarp aeruoste užblokuotų Dnepropetrovsko desantininkų ir Lvovo šaulių ? Desantininkai savo kolegas iš vakarų elementariai atšaudė bu nepasitikėjo anais… Lėktuvas, beje, taip pat paguldytas per broliškas rietenas 🙁
    Vietinė žinesklaida apie tai santūriai patyli.

    • grumlinas parašė:

      Dar viena versija apie Il-76 kritimo sukeltas problemas – jame buvo ATO štabas – UKR vadai ir kupeta užsienio ekspertų. Po jų žūties bene porai savaičių buvo atidėtas Slaviansko išlaisvinimas, nes nebeliko kam tao operacijai vadovauti

      • robertas parašė:

        Pagal kitą versiją ATO sustabdymas buvo susijęs su maištu UKR desanto daliniuose. Dėl Il-76:mano žiniomis orlaivis buvo pašautas dnepropetrovsko vyriokų. Anie pergyveno, kad „bortas“ atskrido susirinkt Lvovo šaulių.
        Proruskiai separatistai buvo netoliese ir nesikišo. Iš ryto tik apsilankė lėktuvo kritimo vietoje.
        Aš po visko konsultavausi su Il-76 lakūnu, kurs buvo katastrofos prie Panevėžio 1990m. liūdininku. Sudužo tokio pat modelio orlaivis. Aš jo klausiau, ar realu paryčiais surinkti 40-ies aukų kūnus. Be šansų, atsakė jis
        Prie Panevėžio kritęs Il-76 nusinešė 11 gyvybių. JŲ kūnų fragmentus rankiojo dvi paras. Ukrainoje sudužo tuščias orlaivis, išgalvotas aukas nurašė iš ankščiau žuvusių sąrašo.
        Ir po visko aš dar turiu būt jų dudelės žiurke?

        • grumlinas parašė:

          Žiurke nebūk. Tiesiog reikia suvokti, ką mes turime. O turime labai paprastą situaciją:
          Rusija yra mūsų PRIEŠAS.
          Buvo laikas, kai ji buvo partneris, buvo laikas, kai ji buvo neutrali, o dabar ji yra priešas. Pakolkas šaltas priešas ir, tikėsimės, netaps karštu priešu.
          Visa kita yra filosofijos ir perdimas vandenin, o santykiai su Rusija turi būti grindžiami būtent šituo pagrindu. Galim bendrauti, prekiauti etc.itd., tačiau niekad negalime prarasti budrumo ar atsukti Rusijia nugaros.
          Kas ten ką nurašė/rado/nerado – po metų-kitų apie tai bus parašyta, o ne taip, kaip dabar, sekamos pasakos apie sušaudytas opolčencų motinas ar nukryžiuotus vaikus.

          • robertas parašė:

            Nesiginčysiu – su kaimynais iš Rytų santikius apribojau. Nemalonu tai daryt, bet putkios savo apllinkoje nepakęsiu, savų išdavikų Lietuvoje pakanka. Pvz, su ramia sąžine 90% krikščionių-konservatorių partijos narius patraukčiau teisinėn atsakomybėn. Pradėčiau nuo punkto „Lietuvos išdavystė“. Po to socdemais pasidomėčiau.
            „Kalašas“ rankose pagreitinų teisinį procesą 😉

  5. robertas parašė:

    Štai kodėl Lietuvai linkiu karo – apsivalytume visi 😉
    Tokie „proletarai“ kaip aš išgyvens, o va „Pinigų kartai“ bus ragai.
    Užjaučiu, gaspadoriau, tave ir tavo artimuosius…

    • grumlinas parašė:

      Na, jei Lietuva taip „apsivalys“ – pats laikas bus rimtai kiniečius į Lietuvą mažomis partijomis po kokius 100k importuoti pradėti. Nes kalašnikovai nepadeda išspręsti problemų – tie, kas gerai valdo kalašnikovą – dažniausiai prasti darbinykai. O Lietuvai reikia darbinykų, ne griovikų. Rašiau kažkada, ką mano a.a. senelis atsakė pokario partizanams, kai šie reikalavo neleisti vaikų į gimnaziją.

  6. Taškas parašė:

    p.1. Pilnai sutinku, tik – po „lengvo“ Gruzijos karo kgb pulkaunykas padarė analizę, ekspertų išvadas, sudarė ir įgyvendino priemones. Ne tik toj srytyje, kur gruzinai buvo pranašesni – ryšiai, žvalgomieji bepiločiai lėktuvai, disciplina, patriotizmas etc. Tie dabartiniai netikėti armijos patikrinimai iš tikro yra netikėti, todėl efektyvūs. Rusijos armija dabar labai stipri, tikrai nenusileidžia nei JAV, net Korėjai. Tokią išvadą padarė lenkų žurnalistas, pabūvęs joje ne savaitę ir ne mėnesį.

    p.2. 100 procentų. Ir priešpastatyti ką galima? Nebent žvalgus/špijonus kaip Štirlicas atvirkščiai 🙁
    p.3. Taip. Bet baltarusių litvinai gal dar ne visiškai sutvarkyti. Bet – iš MGIMO saito dingo tos „kto takoj Mindaugas? Eto velykij kniaz bieloruskij“… Tiesa, ant greitųjų neradau ir litvinų saito.
    Vot, tik kas geriau Lietuvai- ar pašonėje dar viena RF gubernija, ar priešiška tautiška Gudija? 🙁
    p.4. …..
    p.5. Tą reikėjo daryt net ne vakar, o užvakar. CŽV asai pasirodė vis tik slabakais prieš KGB- už ją stipresnė gal tik MO2AD. Putino – pulkininko, net ne generolo 🙂 – pavyzdys tiesiog chrestomatinis, kaip pavojinga neįvertinti priešo. „Milžinas ant molinių kojų“ – RF taikyti gali tik moliagalviai. Net ne tešlagalviai. Deja.

    • grumlinas parašė:

      1. Realiame kariniame konflikte Rusijos armija po karo su Gruzija dar nesudalyvavo. Krymo okupacija – ne karas. Manevruose ir UKR armija turbūt neblogai pasirodydavo, tik va realiame kare išlindo jos totalus nepasiruošimas, už kurį mokama krauju. Panašiai kaip pasaulis mokėsi kariauti 1939 metais, kai visi, atrodė, karui pasiruošę. O nepobedimaja po smūgio į nugarą Lenkijai ne tik kad susišiko Žiemos karo pradiniame etape (ir karą laimėjo tik milžiniškų aukų, kokių sau negalėjo leisti Suomija, sąskaita), bet ir 1941 m. totaliai prašiko karo pradžią ir pastoviai prašikinėjo iki pat karo vidurio savo geriausiems draugams.
      3. O tu manai, kad Rusija prireikus neištrauks veliko kniaziaus Mindovgo? 😉
      5. Maidaną laimėjo CŽV, jei jau taip vadinti, o FSB-CŽV priešprieša Ukrainos Rytuose pakolkas 1:1 IMHO – nematau aiškios vienos pusės persvaros, kaip kad buvo Rusijos-Gruzijos kare.

      • Taškas parašė:

        1. Rusijos armija. Ne KRASNAJA ARMIJA ir ne SOVIETSKAJA ARMIJA.
        Ir svarbiausia – jau yra ne rosijskij oficer, a ruskij. RUSKIJ. Tas man baisiausia.
        3. Net neabejoju. Šūdlenkius sugalvojo ir įdiegė būtent jie. Net matau, kaip žvengia iš litowcų labusų koks kremlinis pulkininkas. Specas. Tikras specas. Deja.
        P.S. specialiai aną savaitę nusipirkau AiF. Sumautas jau visai laikraštis, ne anas, bet dėl TV programų. PERVYJ KANAL euonews’o nerodo. Tas specas pulkininkas spąstus litowscams/labusams paspendė meistriškai. Kai tik vėl uždarysime PERVYJ BALTIJSKIJ KANAL bus puikiausia proga prieš pasaulio opiniją pasirodyti, taigi, mes rodom jūsų pačių -vakariečių- laidas be jokių kupiūrų ir su rusišku vertimu nesuprantantiems anglų kalbos.
        RF medalis eilinis ar net ordinas tam pulkininkui garantuotas, bu jis tikrai puikiai dirba, algą gerą gauna tikrai ne už dyką.
        Deja 🙁
        5. Maidanaą laimėjo? Nebent pagal chaoso teoriją. Tada taip.

        pardon, vakare

        • Taškas parašė:

          FASSS!!! 2018 FIFA World Cup –

          Pats nesenai AiF pamačiau karikatūrą – nežinojau, kad sekantis mundialas 2018 Maskvoj bus.

          už tat dabar per INFO TV girdžiu – Putinas pasinaudos futbolu savo propagandai, bankrutuos Rusija, nepastatys stadionų etc etc etc
          Nu, kaip prieš Soči 2014 – suareštuos ir susodins visus homoseksualus, sugrius trasos, sniego pritrūks, ir pinigų, bu išvogs, ir t.t. etc etc

          Bli…+ ad!!!Tai 2ia ir yra CIA pergalė!!!

          3,14ZDEC tam CIA=VSD. Abi tarnybos moka tik pjarintis. 🙁 🙁 🙁

          • Taškas parašė:

            Gaspadoriau Gintarini, paaiškink man, tundrai ką konkrečiai laimėjo „Maidaną laimėjo CŽV,“?

            Kad prie pjarui išleistų 5 milijardų, pagailėjo dar bent 25 prispausdinti papildomai ir EKONOMIŠKAI parodyti ką gali demokratiška Ukraina.
            Na, kaip kad parodė, ką galima padaryti su Gruzijos milicija/policija.

            • grumlinas parašė:

              Atsakymas paprastas – kokia šiandien valdžia Kijeve – provakarietiška ar prokremlietiška?
              Kas ten vyksta ekonomikoje – kita istorija, kalba eina apie politinę orientaciją

            • Taškas parašė:

              1:0 CŽV naudai būtų tikrai:

              Vot, jei RF pakraštyje „liaudis sukiltų“, tik rusai prieš Putiną ir įkurtų kokią Dono respubliką CŽV patyliukais siųstų siųstų ne tik maišus žaliųjų doreliukų, bet ir rusiakalbius bojevikus, gal net ragavusius tikro karo Čečėnijoje, stingerius ir t.t. JAV reikštų susirūpinimą įvykiais Jungtinėse Tautose, Putinas prašytųsi ES komisijų pagalbos etc.

              Arba būtų bent dakumekinę, kad Putinas taip lengvai Maidano piliūlės neprarys… negi jiems, tešlagalviams, nedaėjo, kad pusę skirtų milijardų turėjo panaudoti Donecke ir kituose Ukrainos pakraščiuose.

              Duok Dieve, bent lygiasias išlaikyti. Krymas rusų= Ukraina ES- jungos. Tokios lygiosios tikrai būtų PERGALĖ. Vakarų PERGALĖ.

            • grumlinas parašė:

              Na, jei labai nori sportiško stiliaus (nors karas ir sportas nesiderina), tai:
              Rusija:Vakarai
              1:0 Janukovičius pasiplauna iš ES
              1:1 Janukovičius išmetamas iš valdžios
              2:1 Rusija pasijama Krymą
              3:1 Rusija užgrobia dalį R.Ukrainos
              Taip kad Vakaramas reikia atžaisti 2 kamuolius, kad būtų lygiosios. Aišku, viskas susiveda į laiko faktorių, nes jei JAV pradės taikyti sektorines sankcijas – Rusijai tai nebus dzyn 😉

  7. Yo! parašė:

    p. Robertai, gal plačiau galima apie „Aš karo žmogus, laidžiu sau daugiau nei civiliokai ir kai kurie kariškiai“ ?