Feed on
Posts
Comments

Vakar vakare sumąsčiau kažko užkąsti. Šiais sunkiais laikais, kada išsirinkti iš milžiniškos pasiūlos tapo rimtu iššūkiu, tenka pamąstyti, ko gi norisi.
Galų gale sumąsčiau ekstra paprastą ir greitą patiekalą: atsidariau žirnelių skardinikę ir susimaišiau su majonezu. Skaniai bevalgydamas, susimąsčiau, kad valgau du didžiulius sovietmečio deficitus: žaliuosius žirnelius ir majonezą. Tie, kas gimė po 1990ųjų, turbūt sunkiai įsivaizduoja, kad žirneliai ir majonezas paprastam tarybžmogiui priklausė vieną kartą metuose: prieš Naujuosius Metus. Na, kai kada to gėrio dar būdavo išmetama prieš Kovo 8ąją. Ir psio. Nebent turėjai kokį nors blatą parduotuvėje ar bazėje. Arba buvai aparatčikas su teise gauti maisto spec-paketus. Arba nepatingėdavai pavažiuoti iki Minsko arba Maskvos. Kaip nebūtų keista, Minske to gėrio būdavo beveik pastoviai. Na, nebent majonezo „Provansal'“ tai tikrai. Maskvoje su tuo buvo biškį geriau, jei turėdavai sveikatos ir laiko atstovėti eilėse. Kaip ir kavos pupelių arba arbatos „Bodrost'“.
Tai va kokios mintys apie tai, kaip „prie ruso geriau buvo“ kai kada ateina galvon, bekapojant tokį paprastą patiekalą.

9 Responses to “Apie deficitinį patiekalą”

  1. scania parašė:

    Prekės vis prastėjo, aparatčikai įžūlėjo…

  2. Taškas parašė:

    Negerai, kai savaitėje septyni… sekmadieniai. Negerai ir, kai metuose sekmadienis tik vienas. Per mėnesį vienas – pats tas.

  3. Voldemaras parašė:

    Gardine pastoviai galėjai įsigyti „Provansal“ majonezo…
    O kai Kaliningrad’e atidarė parduotuvę „Okean“, tai net juodųjų ikrų „išmesdavo“ plačiosioms masėms…

    • grumlinas parašė:

      Jooo, Gardine,Minske. Iš Lydos lietuviai veždavosi tapetus ir plyteles – ten kažkaip jų būdavo gražesnių
      Juodųjų ikrų ir iš Maskvos būdavo galima parsivežti, tik kad eilės… 🙁

      • Voldemaras parašė:

        Matai, Maskvoje ir Kaliningrade pirkėjų skirtinga perkamoji galia…😀

  4. Rytis I parašė:

    Jo, deficitas buvo kažkas virš visko. Nevieša religija. Visuomenės stimuliavimo, iškreipto vystymosi bei varančioji jėga, neaišku kur. Gal todėl niekas ir neskubėjo statyti komunizmo, bo buvo skelbiama: komunizme deficito nebebus 🙂