Feed on
Posts
Comments

Mes neturime žodžio, galinčio apibrėžti Rusijos Federacijos pilietį (россиянин), kuris leistų parodyti, jog tai nebūtinai rusas (русский). Tai čia toks darbinis žodis „rosijaninas“, apibūdinantis vieną iš 85-ar-kiek-ten-%, palaikančių Putlerio režimą ir įsivaizduojančių, kad visas pasaulis jiems skolingas.
Taigi, atostogaudami Šarm el-Šeikche, stengėmės neįpulti į jokius disputus, ale vistiek porą kartų įkliuvome.
AtvejUs pirmas: ateiname į pliažą, žvalgomės vietos kur nors po pavėsine, kaip ir randame. Mandagiai paklausiame angielskai dviejų moteriškų (pagal išvaizdą motina ir dukra), ar laisva. Laisva, čiki, įsikuriame. Po kažkiek laiko, matomai supratusios, kad mes ne anglakalbiai, moteriškės užklausia (rusiškai, be abejo), iš kur mes. Nu mes mandagūs, rusiškai atsakome, kad iš Lietuvos. Jų akytės išsiplečia, bet nieko, nenualpsta. Jos iš Archangelsko, pasiguodžia, koks brangus pasidarė poilsis (už 5 diena sumokėjo 70k RUB, t.y. ~1100 USD). Išvis Rusijoje netgi tie, kas gali sau leisti šiokią tokią prabangą, jau taupo, nes nežino, kas bus toliau. Na ir besišnekant apie viską, jos paklausia sakralinį klausimą: „Kodėl pas jus Lietuvoje uždrausta rusų kalba?“ Mudu su brangiausiąja susižvengiame, aš, palingavęs galvą, joms sakau: „Mielosios rosijanės, jūs mažiau žiūrėkite savo rosijaniškas televizijas, tai mažiau mitų išgirsite“. Su nuostaba jos išklauso apie tai, kad Lietuvoje yra rusakalbės mokyklos (t.t. Kaune Puškino gimnazija) ir vaikų darželiai, netgi Rusų dramos teatras. Aišku, jų nėra daug, nes ir rusakalbiai arba išsivažinėjo, arba jų vaikai stengiasi geriau mokytis lietuviškai, kad lengviau integruotųsi į visuomenę. Yra ir lenkiškas visuomenės segmentas irgi su savo mokyklomis ir darželiais. O mes kalbame taip gerai rusiškai todėl, kad mokėmės rusų kalbos nuo antros klasės. Putlerio temos nepalietėme, nes pokalbis perėjo į tokius daugiau buitinius dalykus, kaip kad ekskursijos po Egiptą ar ES ID kortelė, su kuria gali pervažiuoti visą Europą nuo Helsinio iki Lisabonos be vizos. Ar netgi bet kur įsidarbinti, jei tavim susidomės koks darbdavys. Vienžo, pokalbis buvo toks daugiau informacinis iš mūsų pusės, ir panašu, kad biškį šiukšlių iš galvų išvėdinome.
AtvejYs antras: mano brangiausioji išsipirko SPA procedūras, tai kasdien eidavo ten atlikti baudžiavą. Vienąkart grįžta tokia biškį piktdžiugiška. Ten yra džakūzi, kurioje ji masažuodavosi gana ilgai, o kiti klientai tik įšokdavo, biškį pabūdavo ir iššokdavo. Aišku, besėdint bla-bla-bla kas iš kur etc. Įšoka tokia ruskojazyčna moteriškė, irgi pradeda aiškintis, kas iš kur. Sužinojusi, kad mano brangiausioji iš Lietuvos, pasipiktinusi vos nepradeda putoti kaip koks kiseliovas-solovjovas: „Kaipgi jūs, lietuviai, leidote amerikonams okupuoti savo šali!?“ (kaip sykis rusiška durnadėžė rodė amerikėnų šarvuočius Baltijos valstybėse). Brangiausoji nė kiek nepasimetusi jai atrėžia, kad mes cielus metus amerikėnų prašėme atsiųsti kariuomenę, nes iš Rusijos pusės jaučiame pavojų. Ypač po to, kai Kaliningrado srityje palei Lietuvos sieną važinėjo kolonos rusiškų tankų ir mes visi buvome susidėję čemodanus, prisipylę bakus degalų ir išsiaiškinę maršrutus, kaip pasiekti Lenkiją (btw, iš tikrųjų įvykių Ukrainoje pradžioje atlikau test-draivą, kiek užtruktų pasiekti Suvalkus Via Baltica, o t.p. išsiaiškinau alternatyvius maršrutus). Ruskojezyčna išplėstom akim išklausė visa tai ir ilgai neužsibuvusi džakūzėje, kaip su rakštimi šiknoje nėrė lauk. Paskui brangiausioji ją matė dar kelis kartus, tai vienąkart ana dar pasisveikino, o vėliau jau stengdavosi dingti iš akiračio nepastebėta. Vienžo, galės grįžusi pasakoti, kaip susidūrė su litovcų nacionalistais-amerikonų parankiniais.
Tai va tokie pora atvejų Šarme, kai teko realiai susidurti su šiukšlėmis rosijanų galvose. Mes patys kažkaip tapome lenkais – taip mus sveikindavo tiek restorano padavėjai, tiek animatorių komanda (beje, visa rusakalbė). Nzn, kodėl, gal kad šviesūs ir aiškiai ne rusai/britai/skandinavai/olandai? Anyway, nesiparinome dėl to 😉


P.S.
Rusofobams panervuoti:
Булат Окуджава – Дежурный по апрелю

31 Responses to “Apie rosijanus Šarm el-Šeikche”

  1. scania parašė:

    Galima tokius lengvai įšgąsdint. Iki mėlynumo. Pasakytum „Putinas visus išdavikus, kurie užsienin valiutą išveža, nuo penktadienio (būtina bet kokia data) ims bausti“ ir stebėk chameleonus neįprastoje aplinkoje.
    Jie patys nežino, kaip smarkiai bijo. Rimtai.

    • grumlinas parašė:

      Kai Egipte žiūrėjau rusišką durnadėžę – man darėsi baisu, kad pamažu jie virsta Aloyzičiaus vokiečiais, matančiais visą aplinkinį pasaulį kaip priešus ir bijančiais to pasaulio, nežiūrint bravados „Мы всех сделаем!“

  2. troy parašė:

    Na dešimtaisiais sankcijų metais gal nebeteks ir egiptuose jųjų sutikti…

  3. Taškas parašė:

    Gal 1995 metais- buvo toks nutikimas. Mūsų BLRĮ „SibSta“ naftininkams Tiumėnės srityje statė gyvenamus namus visas statybines medžiagas užveždami gelžkeliu iš Lietuvos. Į vagoną su santechniniais ruošiniais pakrovėme karbido, „kondrabanda“ – t.y. nedeklaruotas, nes karbidui pervežti ypatingi saugos reikalavimai, tinkamai apiforminti paprasčiausiai pritrūko laiko. Apdengėm keliais sluoksniais politileno tas dvi hermetiškas metalines bačkutes, užtvirtinom irgi ūkiškai, kad nenuvirstų, nesiridinėtų 5000 km kelionėje etc. Po savaitės – skandalas! Mūsų vagonas užlaikytas Maskvoje. Tada kaip tik susprogdino Jauzos tiltą, visus vagonus tikrino papildomai….Skandalas , net tarpvalstybinis skandalas, tai ne tas žodis. Katastrofa – terminai, kelių namų apdaila ir pridavimas ir kiti malonumai.
    Telefonu susisiekėm su kažkokia Lidija Michailovna, pikta tokia ir kategoriška g/k stoties darbuotoja… ji nieko nenori klausyti, areštas vagono ir vsio. Mano veblenimai nepadeda.
    Vienžo 3,14zdec.
    Bando tą ponią kalbinti santechdetalių gamyklos atstovas, aš karštligiškai vartau telefonų knygutę… ir girdžiu, kaip jis sako:
    -Da, ja, zamdirektora zavoda. Da, ja russkij. Rabotaju davno, let desiat… nu, pomogite, Lidija Michailovna…
    Tą vardą ir tėvavardį Olegas kartodavo kiekvienam sakinyje. Ir įvyko stebuklas – tas dvi bačkutes iškrovė, uždėjo baudą tik rubliais, o vagoną praleido.

    ******
    FU, per ilga istorija. Norėjau pasakyti, kad su rusais NET su Solovjovu reiktų šnekėt. Išdrįstu nuvažiuot jo laidon koks Audrius Butkevičius ar Buškevičius 🙂

    • grumlinas parašė:

      Solovjovui į protą ateiti padės tik kontrolinis šūvis į tarpuakį – tokių prodažnų padlų, kaip jis ir Kiseliovas, ilgai ieškoti reikia

  4. Tomas parašė:

    Mane visada stebino tas mastymas „jeigu ką aš į Lenkiją važiuosiu.“. Taigi keliai į ten pačiu pirmu žingsniu būtų atkirsti, puolant iš Kaliningrado pusės. Ir važiuotų visi vilkui į nasrus

    • grumlinas parašė:

      Manau, kad keliai būtų palikti atviri, kad kiek galima daugau potencialių pasipriešinimo dalyvių dingtų iš šalies. Žr. Krymo okupaciją, kai įvyko abipusė netrukdoma migracija

      • Tomas parašė:

        Argumentas, dėl atvirų kelių pasipriešinimo dalyvių dingimui palengvinti yra įtikinantis. Bet įdomu kiek žmonių bandytų važiuoti per tą 100 km sieną – ar nesusidarytų kilometrinės eilės?
        Dėl Krymo situacijos – o ten tikrai nebuvo blokpost’ų? Kažkur skaičiau, kad stabdydavo ir atiminėdavo geresnius daiktus.

        • grumlinas parašė:

          Daiktų atiminėjimas – tai mažesnė blogybė nei šaudymas prie kelkraščio. Šiaip iš Krymo okupantai tikrai be problemų išleido proukrainietišką elementą, taip sumažindami galimų problemų ateityje kiekį
          Be abejo, eilės būtų, tad aš apsižiūrėjau, kur dar būtų galima bandyti važiuoti. Šunkeliukų yrA 😉

          • Tomas parašė:

            Taip grubiai per google maps akimis permeciau Lietuvos – Lenkijos sieną. Žiūrint grynai į maps view tai priskaičiaviau apie ~30 įvairaus dydžio kelių. Įsijungus satelite view pasirodo dar daugiau visokių miško keliukų. Taip kad erdvės manevravimui yra 🙂
            Tačiau dabar taip pagalvojau. Jeigu konfliktas prasideda nekonvenciškai, vėl kokiu nors nauju hibridišku būdu – ar patys lenkai nebandytų uždaryti sienos?

      • Taškas parašė:

        …“Tegul Tavo vaikai eina
        Vien takais dorybės,“…

        O tamstos šunkelių ieškote. Patriotai toki, dar. be abejo iš Prezidento A.Smetonos šaipotės.

        Priedo- lyginate Lietuvos okupaciją su Krymu. Tai tas pats, kas … 🙁

        • scania parašė:

          -> reikėtų lygint su krymo totorių okupacija.

          • Taškas parašė:

            Totoriai kiek kita opera. Nors žiauresnė gal net už mūsų Pirmosios respublikos okupaciją.
            Kryme gi praktiškai vien rusai, o jiems tešlagalviai iš Maidano Radoje bandė uždrausti rusų kalbą . Gimtąją. Už kelių dienų atšaukė, bet buvo jau vėlu…
            Lietuvoje 1940 metais irgi buvo „balsavimas“ būtent „pod dulami avtomatov“, bet tai net nepanašu į Krymą.
            Lyginti tuos balsavimus tai apspjaudyti savo istoriją.

            • scania parašė:

              Ne ta prasme. Ta, kad totorių kryme vatai nereikia, tai jų ir neliks. Lietuvių putleriui nereikia dar labiau.

            • grumlinas parašė:

              Situacija yra paprasta: Rusija užgrobė Krymą. O ne Ykraina Rostovo guberniją. Tad ir okupantas yra aiškus. Visi kiti dzindziuliukai tipo priežastys/pretekstai yra antriniai. Svarbiausia syra okupacijos faktas.

        • grumlinas parašė:

          Šaipomės iš prezidento, bo con licet jovi, non licet bovi 😉
          O Kryno okupacija ir galima Lietuvos okupacija… tuyrim patirties su okupacija, jei ką

  5. scania parašė:

    Beje, Per teliką rodė, kaip krymietė išlaisvinta rusė piktinosi, kaip, tipo, „tikėjomės geriau, o dabar blogiau nei prie ukrainiečių“.
    Ta net nesuvokia, kad būtent anas , senasis piktinimasis ukrainiečiais ir padarė tai, ką dabar turi. Jinai irgi autorė. Vatnikai ne dėl aprangos, dėl smegenų medžiagos.
    Tie žmonės zombiai. Vaikšto po Egiptą ir mato putliandijos priešus. Čia kokį lygį reikia pasiekti? Kaži, ar nebijo, kad egiptiečiai galanda šakutes ir puls putliandiją?!

    • grumlinas parašė:

      Va-va – vatnikus reikia pyzdinti ekonomiškai taip, kad kraujai per abu galus eitų, kol suvoks, ką prisidarė savo „referendURNumais“

      • Taškas parašė:

        kas čia po atostogų atsitiko Gaspadoriui? Už tokius pareiškimus – kontrolinis šūvis žurnaliūgai, ekonomiškai uždubasinti krymiečius ir panašias mintis rusai fašyyystu išvadintų, bet EU tolerastai irgi nepagirtų.

        Jei rimtai, prasti mūsų popieriai, ponai vakariečiai. Nobelio laureatas prakiša ir labai stipriai tai šėtoniškai genialiai Putino politikai. Maždaug tą patį, tik kitais žodžiais ir pasakė JEDG.

        • grumlinas parašė:

          Barakas Huseinovičius prakiša? siūlyčiau pasidomėti, kas, apart vanuatu ir Venesuleso, palaiko Putlerį tarptautiniame fronte, ir bus ramiakas.
          Manai, kad amerikėnai iš geros širdies Iraną iš sankcijų ištraukė? Pažėsim, kas nutiks, kai nuo Irano bus nuimtos sankcijos, t.t. naftos eksporto – anam drastiškai reikia bapkių, tai naftos pardavimas dempinginėmis kainomis Putleriui nepasirodys vaikišku žaidimu.

          • Taškas parašė:

            Nu, nu… o jeigu Saudo Arabija naftos gavybą sumažins? Ten gi visai šalia Jemeno, bombardavimais nelabai pakariausi su fanatikais, o įsivėlus į mūšius „vyras prieš vyrą“ fanatikai paprastai laimi.
            DuokDie, kad būč neteisus aš, bet Putiną palaikys artimiausioj ateity:
            * vengrai (sic!)
            *graikai
            *prancūzai, kai ateis valdžion viena ponia
            *Indija (tai rimta) iš to BRIKS
            * kinai (deja, deja, jiems bliamba Sibiro nereikia ar ką?)
            *piliečiai, nemėgstančių gėjų paradų

            • scania parašė:

              Kinams reikia, kad putliandija klimptų vis giliau ir giliau. O kai kyšos tik ausys, pasirodys, kad ir ta pelkė jau priklauso kinams.

            • grumlinas parašė:

              S.Arabija naftos gavybos nemažins, bo karo veiksmams bapkių reikia 😉
              toliau:
              vengrai – Orbanas jau pareiškė, kad jis džagiasi, jog jo valstybė nesiriboja su agresyvia Rusija
              graikai – labai greitai nugesinami pamosikavus nesumėtų kreditų botagu
              prancūzai – reikia, kad ta ponia valdžion ateitų; be to, ponia valdžioje – tai ne ponia opozicijoje
              indai – šitie žaidžia amerikėnų-rosijanų nesutarimais ir išnaudoja abi puses
              kiani – berods, atšaukė savo paraišką dujoms, kurioms tiekti rosijanai turi investuoti 20mlrd USD, o kaina pagal kinų reikalavimus mesnė už savikainą
              belieka 85% piliečių, nemėgstančių gėjų paradų, tik kad jie tėra biomasė, o ne piliečiai
              va tokia aritmetika IMHO

            • Taškas parašė:

              DuokDie, duokDie, kad iš Tamstos lūpų Dievui į ausį, bet nežinau, nežinau… 🙂

            • grumlinas parašė:

              Ir aš tikiuosi, kad pasjansas susidėlios taip, kaip prognozuoju. Bo kitu atveju…
              Iš kitos pusės – ar mes turime kitą išeitį?

  6. Taškas parašė:

    Gaspadoriaus garbei, mano įsitikinimu, jis pirmas parašė apie baltarusių litvinus. Gal pernai A.Bumblauskas į klausimą apie juos radijo eteryje pasakė, kad „su jais bus bėdų“.
    Įkeliu nuorodą, joje vakarykštis istoriko pokalbis su proto bokštu nepraustaburniu Ramanausku. Pokalbio antroje pusėje labai painūs pasvarstymai apie rusus, rusėnus, rosjaninus :

    http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/04/02/greiti-pietus/43356

    • grumlinas parašė:

      Ačiū už nuorodą, išklausiau. Va būtent, reikia aiškiai atskirti:
      lietuvius nuo litvinų
      rusus nuo rosijanų
      rusus nuo rusėnų
      rusus nuo ruskučių