Feed on
Posts
Comments

Internetai (netgi kaimiškieji, tfu, lietuviškieji) ūžia apie naująjį Žvaigždžių Karų epizodą, nuomonės įvairios. Ok, mano nuomonė paprasta – kadangi režisierius ne Lukasas, tai čia ne Žvaigždžių Karai. Psio.
Šita fraze būtų galima kaip ir užbaigti įrašą, ale įtariu, kad tauta nori kokių nors detalesnių pa(si)aiškinimų. Šiaip lietuviams teko nelaimė tuo metu, kai prasidėjo Žvaigždžių Karų (toliau – SW) REIŠKINYS, gyventi TSRSe ir tik skaityti, kad buržujinai kuria kažkokią fignią, kur nė žodžio apie taikingąjį kosmosą, o vien tik karai. Ir tuo labiau dauguma iš mūsų net neįtaria, kad tie keli filmukai tėra vyšniukė ant torto, kurį sudaro aibė komiksų, eksplotuojančių sėkmingai prasidėjusią temą, kuri kur kas platesnė, nei tai, ką mes matome ekrane. Jei kas netingi – biškis info šia tema iš SW Techninių komentarų – saitas numiro 2001m., tačiau užtenka susidaryti įspūdžiui, kokios aprėpties yra Lukaso kūdikis, koks milžiniškas virtualus pasaulis yra sukurtas.
Mano asmeninė pažintis su SW nutiko jau in Kowno, kur Profsąjungų rūmuose R.Maskoliūnas vedė tokius fantastinių filmų abonementus – pradžioje trumpas pasakojimas apie filmą, paskui pats filmas be minutės pradinių ir minutės galinių titrų – tokiu būdu filmą buvo galima traktuoti kaip „iliustraciją“ pasakojimui ir taip išvengti problemų su nelegaliu filmų demonstravimu 😉 Bet kokiu atveju, tai buvo gūdžiais pobrežneviniais 198x metais, kai pereroika pamažu klibino TSRSo pamatus ir Reiganas žadėjo užtaisyti SW Blogio Imperijai.
Beje, paskui aš tuos epizodus (IV, V, VI) mačiau per teliką, o likusius epizodus (I, II, III) mačiau tik gabalais irgi tik per teliką. Kodėl? Tiesą pasakius, per daug kosmoso ir švieskardžių. Nu neveža manęs tokie dalykai. Kas sudomino – pačios planetos, jų ekosistemos, kas ir kaip jose gyvena.
SW man buvo pirma pažintis su H.Fordu, mano vienu mėgstamiausių aktorių, kurio Indiana Džounsas yra mano TOP5 filmų sąraše 😀
Paskaičiau kelis atsiliepimus apie naująjį epizodą. Vieni žavisi, kiti neypač. Mane aišku juokina nuolat kartojamas 3D-3D-3D. Fignia, gerbiamieji, ta santrumpa 3D tėra marketinginis triukas klasikiniams lochams išpūstomis į efektus akimis, o normalūs žmonės tai vadina stereoefektu ir jo technologijos žinomos bene nuo XIXa. vidurio. Juolab, kad mano profesijoje būtent stereoefektas suteikia galimybę pamatyti erdvinį pasaulį, panaudojant aerofoto-stereo-nuotraukas. Kurias šiuo metu galima daryti, naudojant tiesiog eilinę kokybišką fotokamerą.
Nu gerai, išsikroviau, jei eisiu žiūrėti – tai tik su kokia kompanija 😉
O šiaip tai SW man yra naudingi. LEGO išpirko teises leisti konstruktorius SW tema, tad jau N metų tą ir daro. Pliusas – daug naujų detalių ir spalvų. Minusas – didesnė kaina dėl licenzijavimo. Aišku, daug to kosmolaivinio šroto detalkių, bet SW in general man vistik yra pozityvas, duodantis žaliavos mano konstravimams.

15 Responses to “Apie Žvaigždžių Karus grumliniškai”

  1. scania parašė:

    Lukasas kūrė istoriją, šitie – efektus. Gi negalima lyginti skirtingų dalykų! Ypač, jei jie nesusiję.
    Lukasui efektai – butaforija istorijai kurti. Teneklaidina jo siekis tobulų efektų.
    O šitiems efektai – tinkas ant suskilusio fasado.

    • grumlinas parašė:

      Užtenka pažiūrėti, kaip Lukasas pritaikė 2PK laikų ginklus SW – tobula ironija, kai Solo blasteryje pažįsti Mauzderio pistoletą, o klonų blasteriuose – Stirlingo pistoletą-kulkosvaidį 😀
      Kita idėja – rato vengimas bet kokia kaina – antigravitacinės pagalvės arba vaikščiojimas.
      Savotiškas jo politkorektiškumas – Respublikos pusėje visos rasės, Imperijos – tik žmonės 😉

  2. Taškas parašė:

    Taigi, taigi, kaipgis… galvojau tik aš toks beviltiškai nusenęs… AčiųDie – ne. 🙂

    Prieš kelis metus viešėdamas Kaune, turėjau „užmušti“ vakarą. Nutariau – kinu. Sūnelis SMS rekomendavo filmą GRAVITACIJA. Susiradau tą salę Akropolyje, pažiūrėjau foto – aha, aktoriai žinomi net man, gavau kažkokius specialius akinius.
    Iškenčiau gal pusvalandį, kosmosas, skafandrai, nuolaužos, lekiančios tiesiai kakton,net galvą palenkiau kelis kartus…
    Gražindamas akinius dėl visa ko paklausiau vaikinuko, ar taip visą filmą tik skafandruose bus? Tasai linktelėjo.

    Koks buvo nustebimas, kai tas filmas Oskarų ar gavo, ar tik nominavo. O maniau – š. net ne kvadratu, o kubu. Tundra. 🙁

  3. VyneTu parašė:

    Kažką ir Star Wars filmų, aišku Lucaso, pamačiau 1985 metai kinoteatre Lenkijos miestelyje Monki. Pribloškė taip, kad nieko neatsimenu. 😀
    Jaučiu reiks pažiūrėti, kada nors. 🙂
    O Gaspadoriui pagarba už nuomonę šiame sraute ach ir och…

    • grumlinas parašė:

      Nu man tas ach ir och srautas tai pochujoch, bo yra dalykai ir yra DALYKAI 😉
      Šiaip pagrindinė dabartinio kinematografo problema – specefektai ir kovameniai, kur straksima virš bet kokios protingos mieros. Kažkaip man primena paskutinę Robin Hudo versiją, kur viduramžių kariai elgiasi kaip kokie cirko pajacai. Nu nešokinėjo viduramžiais kariai, nešokinėjo – arba lankais/arbaletais per atstumą šaudėsi, arba dubasinosi artimame mūšyje. psio.

      • Taškas parašė:

        O aš mačiau tuos dar be jokių triukų „KLEOPATRA“, „SPARTAKAS“…

  4. Maumaz parašė:

    Taip ir nesupratau – tai matei, ar ne? 😀

    • grumlinas parašė:

      Nea, pažėjau gabaliuką kažkokio treilerio ir supratau, kad nėra prasmės tą daryti specialiai. Gal kada prie progos ar per durnadėžę. Kaip rašiau – 3Š efektai man įspūdžio nedaro, aš juos esu matęs, ėėė… eee… jau gal kokiais 197x metais Maskvoje, VDNCH (ten buvo panoraminis ir stereo kinai). Užtenka anaglifinių akinių, jei ką 😉
      Šiaip realiai man (kiek tai įmanoma) patiko pirmieji epizodai (IV, V, VI), kur tikrai sugeneruota idėja, antrieji epizodai (I, II, III) yra prosto specefektų demonstracija plius kaip ir priešistorė.
      Nu turiu, turiu aš išankstinį nusistatymą, kad jei ant tvoros užrašyta „XYN“, tai čia tvora, o ne tas dalykas. Lukasas kūrė pasaulį, dabartinis režisierius-kaip-jį-ten kuria disnėjiškus specefektus. Mane gi veža ne efektai, mane veža idėjos. Techniniuosee komentruose labai įdomiai išnagrinėtos planetos, kuriose vyksta veiksmas ir jų realistiškumas. va tai mane kabina. O šokinėjantys su švieskardžais džedajai ir kitokie sitchai – tiesiog informacinbis triukšmas.
      Piktas aš, ania? 😉

      • scania parašė:

        Geras dėl tvoros ir etiketės 😀
        Graži idėja 😀
        Juk ne pagal etiketę, o pagal darbą.
        Kaip silkė – tai arba maistas, arba biologinis ginklas, esmė priklauso nuo atliekamo darbo 🙂

  5. Kleki Petra parašė:

    Sveiki Gaspadoriau,
    Tamstelę ir tinklaraščio vartotojus sveikinu su Saulėgrįža , Kūčiomis, Kalėdomis ir būsimais metais.
    Aš retas praeivis pas JUS, bet įdomu [sūnus užrodė, o ir facebooke kartais pasiskaitome… ]. Labai patinka Jūsų moto – kad gyvenimas ne tai ko nori, o tai ką gali.
    P.S. Gal amžius, gal praeitis artina [ Kaip VISI juokaudavo aš “plyta“ PCS 6/9, o Grumlinas anot a/a prof. Kosčiausko – “ Burbuliukas į nul punktą “ [geodezija]… .
    P.S. Gal ne į temą, bet pagal laiką.

    • grumlinas parašė:

      Ačiū už palinkėjimus 🙂 Irgi su šventėm, einančiom ir tuoj-tuoj būsimom 🙂
      Aha, linkėjimai iš kažkada buvusios TG 7/2 🙂

  6. VyneTu parašė:

    PCS – tai pramonės ir civilinės statybos grupė. O TG? Teorinė geodezija?