Feed on
Posts
Comments

Apie sniegą

Vakar ryte, bevalydamas nuo savo pepelaco per naktį prikritusio 12 cm storio sniego sluoksnį, aš visdėlto apsidžiaugiau, kad tie pusdurniai žalieji išrado žmogaussukeltąglobalinįklimatoatšilimą(tm). Jūs tik pagalvokite – jei jo nebūtų – ko gero, prisnigtų dvigubai. Ar išvis užsnigtų mumi suvisam iki kokios balandžio 1osios. Gerai, kad kažkas sugalvoja mums padedančius dalykus.
O šiaip tai primečiau, kad šią žiemą nuo awto jau nušlaviau minimum 30 cm storio sumarinį sniego sluoksnį. Ir laukiu dar daugiau.

21 Responses to “Apie sniegą”

  1. Aurelijus parašė:

    🙂 Tau ir man sekasi, kad pepelaco netenka iškasinėti iš po purvo nuošliaužos ar galvoti, ką su juo daryti visu apsemtu potvynio. Tas „išgalvotas“ atšilimas yra globalinis, kaip pats sakai, ir jam pofig, ką mes apie jį Kaune, Alytuje ar Vilniuje galvojame.

    • grumlinas parašė:

      Tai vat aš ir žiūriu iš savo varpinės į visą tą erzelį. Šiaip ir purvo nuošliaužos, ir potvyniai buvo visais laikais, ir prieš Tvaną, ir po Tvano (btw, juk jis turi kažkokį realų pagrindą, ania?)
      Tai, kad vyksta klimato atšilimas – yep, aš pilnai sutinku, bet kad čia vien žmogas dėl to kaltas – nu nea. Labai jau gerai mes apie save galvojame 😉 IMHO visų pirma tai globalinis cikliškumas, o tik ant to užsideda lokalinė žmogaus veikla. Aišku, žmogas sugebėjo gerokai sušikti aplinką, bet IMHO ne tiek.
      Čia man primena isteriškus riksmus tipo „Kerti Amnazonės miškus – žudai žaliuosius Žemės plaučius!“ Nifiga, tie žalieji Žemės plaučiai naktį ėda deguonį duokdie. Jų pagrindinis darbas yra ne deguonį gaminti, o paimti iš atmosferos ir surišti anglies dvideginį. O deguonį pagrindinai gamina vandenyno dumbliai. Tai vat man ir tas klyksmas apie žmogaussukeltąblablabla(tm) gerokai ne į temą kai kada atrodo

      • Voldemaras parašė:

        Pilnai sutinku ir palaikau, kad ŽEMĖ yra GYVAS visatos kūrinys ir procesai vykstantys ČIA yra mažai priklausomi nuo žmogaus. Na, apšikti aplinką tai žmogus sugeba. Pastebėkite rodomus reportažus iš pabėgėlių stovyklų…:(

        • grumlinas parašė:

          Ne tik… pažėk trečiojo pasaulio vaizdus. Nu atrodo, kas jiems draudžia šiukšles kažkur krauti? Nea, reikia būtinai į geriamo vandens upelį suversti

          • scania parašė:

            Pažiūrėkit į lietuvius verslininkus, tiksliau, jų įmonių kaminėlius 😀

  2. Aurelijus parašė:

    Tiek tiek.
    Aš, kaip ir tu, toli nuo žalios isterijos ir egzaltuoto klyksmo, bet paklausyk, ką man papasakojo Tel Avive vienas fanatikas botanikos profesorius.
    Dabar jis stengiasi įkalbėti pomidorus turėti žiedadulkių, kai naktys šiltos. Nes pomidorų žiedadulkės subręsta, kai nakties temperatūra yra mažesnė negu 25 celsijaus. Ir to jau penketas metų nėra.
    Žmogus, aišku, nekuria nei el nino, nei vandenynų srovių nesukinėja, bet kad susimąsto apie švarą ir tvarką (o dar ir skiria tam pinigų) – gal visai neblogai.
    O visokių fanatikų klyksmai – nu ką padarysi – šalutinis poveikis.

    • grumlinas parašė:

      Vėlgi grįžtame prie to, kiek tas atšilimas (kurį aš pripažįstu) yra įtakotas žmogaus, ir kiek – Motinos Gamtos. Ir dar – spyrimas subinėn nevaleikoms yra gerai.
      O tam profesoriui beliks veisti savo pomidorus Kauno botanikos sode 😉
      btw, iš profesijos: sovietmečiu turėdavome amžiną probelmą su aerofotonuorauka – dūmai iš pramoninių kaminų. Tekdavo beokuoti fotkes ir versti pilotus perfotkinti. Užsilenkus pramonei, dūmai dingo, ir tai nutiko dar iki visuotinės kaminų filtrizacijos. Dabar pagrindinė šitos temos problema – debesų šešėliai

      • scania parašė:

        Tiesa. Ir degindavo mazutą. Sieros rūgštis iš kaminų. O dabar ir ekonomaizerius stato, dūmus surenka kibiran.
        Jei šilumininkai kainų neužkeltų 5 kartus, tai ir nuosavus namus jungtų prie centralinio šildymo, neliktų ir mažų kaminėlių.

        • grumlinas parašė:

          Nu mums tie kaminukai netrukdė, bo pavasarį-rudenį jie nedūmino, pramonė buvo pagrindinis trukdYs 😉

          • scania parašė:

            Nu tik vargu ar ten buvo pramonė. Ką tik supratau, kad gamino tik š…ą (šnipštą), kurio jokiam žmogui neįsiūlysi. Va kodėl užsilenkė š…pramonė (šniukštpramonė). Kai vokiečiai gamino griundigus, mes didžiavomės šileliais.
            25 metai praėjo, ir dabar suvokiau. Temoje apie sniegelį 😀

            • grumlinas parašė:

              Nu kodėl šniukštpramonė. Agregato S-400 net amerikėnai bijosi 😉 Kitas dalykas – tie rūkstantys kaminai tikrai negamino high-techo 🙂

              • scania parašė:

                Ne ne. Ką gaminom, ką dabar patys pirktume? Ne rakietas ar tankus, o buities daiktus?
                Mes 25 metus neturim vakarų lygio verslininkų. Škiasi neturim vakarietiškos pramonės, ir darbininkams nereikia jokio išsilavinimo dirbti pas sovietino lygio verslininkus. Reikalai keičiasi, bet lėtai.
                Va kodėl sugriuvo pramonė. Nes jos buvo tik iškamša.

                • grumlinas parašė:

                  Nepainiok plataus vartojimo prekių pramonės su kariniu-pramoniniu kompleksu. Kuris irgi kai ką gamino liaudžiai. Tačiau pagrindinė problema – superspecializacija-superkoncentracija: vienintelė kondensatorių gamykla Armėnijoje, vienintelė TV perjungėjų gamykla Lietuvoje etc.itd. Randi kuo pakeisti gamintoją – gamintojui šakės, taip greit tokių didelių naujų rinkų neatrasi. Ypaę jei tai komponentai ar ne-pasaulinio lygio gaminiai

  3. Voldemaras parašė:

    Žmogus dirbo Iževske samovarų( lt.virdulių) gamykloje. Visi kažką nešė, visi kažką kombinavo. Sugalvojo žmogelis sau samovarą dalimis parsinešti ir susirinkti.
    Kai viską susinešė, pradėjo rinkti. Renka, renka vistiek kalašnikovas išeina…:(

  4. Taškas parašė:

    Dėl sniego – vakar per TV 24 Batka auklėjo savo pavaldinius: „Na, daug to sniego iškrito…na, nepatogu, kad 20 cm ir – iškart… na ir kas? Rankelės baltos?! Džiaugtis reikia, derlius vasara bus geras, šuliniai pilni, ekologija atsistatys kažkiek“

    Beje, įdomi ta jo TV. Ir šalis. Ypač dėl LDK paveldo. Jeigu visi diktatoriai būtų toki, pasaulis būtų geresnis.

    • grumlinas parašė:

      Apie tai, kad sniegas yra gerai būtent dėl drėgmės atstatymo, vakar ir aš su kolegomis kalbėjausi. Bo šuliniai daug kur sausi buvo praėjusią vasarą