Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 61 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1950 – Robert Schuman presents his proposal on the creation of an organized Europe, which according to him was indispensable to the maintenance of peaceful relations. This proposal, known as the „Schuman declaration“, is considered by some people to be the beginning of the creation of what is now the European Union.

Hmmm… tai išeina, kad tądien buvo nekaltai pradėtas Jevrosojūzas?

2009: Šiandien prieš 85 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
Birth
1924 – Bulat Okudzhava, Russian writer and musician (d. 1997)

Mane visada depresavo mintis, kad Lietuvoje mes iš esmės neturime autorinės dainos. Ta prasme, turime taip vadinamąją „dainuojamąją poeziją“, tačiau to reiškinio, kas anuo metu, prieš gerus 30-40 metų, vadinosi „autorine daina“ – ne. Vienintelis atlikėjas, sugebėjęs prasimušti šitoje srityje, buvo Vytautas Kernagis. Buvo ir atlikėjų, tokių, kaip ata Saulius Mykolaitis ar Kostas Smoriginas, tačiau masiniu reiškiniu autorinė daina netapo. Galbūt, kaltas mūsų lietuviškas mentalitetas, tegalintis en masse priimti tik vestuvinių grajokų a la Žvagulis ar Mango, muziką?
Tuo požiūriu Rusija buvo toli priešakyje mūsų su daugybe pavardžių, o viena iš jų, galbūt mažiau žinoma, nei Vladimiras Vysockis, tačiau žymiai aukštesnio meninio lygio, turbūt buvo Bulatas Okudžava. Jo reikia klausytis. Klausytis atidžiai. Ir jausti malonumą.

Bulat Okudzhava – Molitva

15 Responses to “Gegužės 9 prieš NN metų”

  1. Mantas parašė:

    Gražiai vyriokas dainuoja, gaila, kad nieko nesuprantu 🙂

  2. Adas parašė:

    Vakar, kaip tyčia, šitą žiūrėjau: http://www.youtube.com/watch?v=WpBdDJBrBUg
    Po išoriniu grubumu slypi ir kai ka daugiau. :0

  3. grumlinas parašė:

    -› Mantas – tekstas apie gyvenimo prasmę 😉 rimtas tekstas

    -› Adas – nzn, man tas A.Severnas kažkiek popsavas, kažkoks komercinis

  4. Adas parašė:

    Tieisog nebuvau labai girdėjęs, ne taip, kaip Okudžavą. Vakar youtube šone filmo nuorodą parodė, spustelėjau, pasirodė, kad tekstuose yra šis tas, dabar tempiuosi atrestauruotą diskografiją, pažiūrėsiu. 🙂

  5. grumlinas parašė:

    -› Adas – na, man gal sunku įtikti, nes ir taip visų garbinamo Vysockio gan daug kūrybos yra skirta vartojimui, o ne smaguriavimui 😉

  6. Adas parašė:

    Tiesa, vakar pradžia su youtube buvo tokia – pažiūrėjau DVD grotuve „Jonona ir Avos’ “ 2004 metų pastatymą, buvau gana maloniai nustebintas, kažkaip pamaniau, kad ir senesnis turėtų kur būt, taigi radau, iš fragmentų supratau, kad senas gerokai geresnis, taigi ir tą reiktų pažiūrėti. 🙂

  7. grumlinas parašė:

    -› Adas – kadaise turėjau originalų Junoną ir Avos albumą, atidaviau kolegai – LP fanui 😉

  8. liuka parašė:

    ->grumlinas- taip,mes neturim daug ko ka turi kiti. todel ir esam tokie. neidomu butu gyventi jei butumem vienodi….. ir turetume tai ka turi visi…..
    gerbiu tave ir suprantu -tai tavo kartos atributas.bet niekad nesupratau ir nesuprasiu kai jaunoji karta pradeda dievinti ju tevu ar seneliu muzika.padaro savo kumyrais deep purple,the doors, ar kitas senienas.ir visiskai atmeta ir ignoruoja siandienine gera muzika ir grupes (o ju tikrai yra).ir tai nepasiriboja buku 120bitu/sek. ritmu.juk tau,grumlinai kai buvo 18 tavo kumyrai buvo to laikotarpio zvaigzdes ir sokai ne pagal mariojosiaus ar sabaniausko melodijas.?o slade and co;-)

  9. grumlinas parašė:

    -› liuka – matai, jei jaunimas atmeta šiandieninę „gerą muziką ir grupes“ (c)liuka, tai gal bėda šitoje muzikoje ir tose grupėse? A?
    O tai, kad paimama senoji muzika, gal rodo tai, kad imama tai, kas jau atsifiltravo geriausio? Pabandyk prisiminti, kiek buvo tuomet populiarių grupių-grupelių, apie kurias šiandien prisimena tik muzikos istorikai? Psižiūrėk į tuometinius chartus – įtariu, apie trečdalio tų grupių šiandien mes net nežinom. Kitas dalykas, kuris šiandien žudo muziką – jos kūrimo lengvumas. Naudojant kompiuterius, kiekvienas gali būti „kompozitorius/atlikėjas“. Atimk iš jo kompą – tik ddelis pššš… Panašiai ir su daile – kuo toliau, tuo mažiau kompiuterinių „dailinykų“ bemoka piešti – imi fotkę, pažaidi su fotožopu ir psio – šYdevras.
    O šiaip – tai turėsim temą per DSą kur pakrūmėje su bonkele gėrimuko padiskutuoti 😉

  10. liuka parašė:

    ir gales mus visokie paparaci fotkint per DS kaip diskutuojam.
    na nesutikciau ,del kompu naudojimo ir itakos kurybai. deep purple skambesys ir nebutu deep purple skambesiu- jei ne to laiko naujausios technologijos.
    o beda ne grupese-o jaunime ir jam suformuotame sterotipuose.kad kas sena tai gerai. kad popsas yra blogis ir prasto skonio zenkas.ir jo klauso tavo priesiskos grupuotes asmenys.mes uzmigom ant hipiu laiko kuris praejo ir pramiegojom daug kitu bangu kurios ejo ne vien is mados bet jas lydejo to laiko visuomenes nuotaikos ir politikos ivykai.

  11. grumlinas parašė:

    -› liuka – aš apie Joną, tu apie sijoną. Tai, ką tuomet panaudopjo Deep Purple buvo prieinama dešimtims, gal šimtams. Dabar gi visi šitie ritmakaliai prieinami kiekvienam, kas tik įsivaizduoja esą mianinykaz. Sutinku, kad elektrinės gitaros tuo metu buvo irgi prieinamos daugeliui. Tai ir grojo, kas netingėjo. Tik va, kas buvo prigrota – toli gražu ne viskas patapo aukso fomdu. Tas pats nuolat vyksta ir dabar. Visi šitie DJBobo ir panašūs Mango barška šiandien, bet po metų-kitų kas juos prisimins?Jau dabar tu vargu ar prisimeni, kas buvo super-topas prieš penketą metų, ania? 😉

  12. liuka parašė:

    manau cia tikrai mes turesim gero ir sveiko ginco per DS 😉

  13. grumlinas parašė:

    -› liuka – aha. Ruoškis 😉

  14. pričkus parašė:

    Ką klausiau prieš 20-30 metų, tą malonu klausyti ir po šiandien… Vertybės nekinta… Pamenu, dar anksčiau, „Slade“ rėkiant is „Dainos“ (buvo tokia magė!), tėvai liepdavo išjungti, pagalvojau, na aš tai savo vaikams tikrai nereguliuosiu, ką klausyti! Ir ką gi? Būdavo, neapsikentęs atlėkdavau į jų kambarį ir, prisiminęs tai, paprašydavau patylinti garsą! Vienžo, pažanga… Senienos, sakot, bet kitų pavadinimų tai nesigirdi, kalbant apie populiarią (ir nelabai) muziką…

    • grumlinas parašė:

      Naujienos turi praeiti per laiko filtrus, kad išsifiltruotų tik tai, kas verta klausytis. Juk ir iš tų senųjų grupių kai kur teliko tik keletas gabalų