Feed on
Posts
Comments

Šviežia duona

Taigi, mudu su brangiausiąja buvom sumanę nusipirkti tokį aparatą, kuris namuose leidžia išsikepti šviežios duonos. Kažkaip vis atidėliojom-atidėliojom, kol vakar, grįždami iš pabandymui aplankytos Giraitėje esančios kibininės (reklaminis šūkis „Tikri karaimiški Trakų kibinai!“ ar pan.; šiaip pasrinkimas didelis, kokybė tikrai nebloga, tik va pašildo mikrobangėje, o ne pečiuke, bet bulvių derliui tas įtakos neturi) užsukome į Lietuvos bambą „Megą“. Na ir ką – stovi „Senukuose“ čekiškas aparatas už 248LT. Stovim, svarstom ar pirkti, abejojam, tik pardavėja-konsultantė suokalbiškai pamerkė akį ir sako „Rytoj bus akcija“. OK, atvarysim rytoj ir pajamsim akcijinę prekę – vis kažką sutaupysim ar gausim. Tai šiandien nuvažiavom ir nusipirkom. Už 249LT, bet prie jos pridėtas elektrinis peilis (toks elektro-pjūklo tipo) ir dėžutė duonos ruošinio. Primečiau, kad keliasdešimt LT susitaupė, tai išėjom į pliusą. Parsivežėm laimingi namo, pagal instrukciją prakaitinau ir pakūriau duonutės su grūdais kepimą. Kai pakvipo namai, tai seiles tik mėšlungiškai ryt pradėjom, vos sulaukėm, kol produktas bus gatavas. O paskui kad jau VALGĖM! 🙂 Turiu pasakyti, kad labai skani duona, ypač užtepus lydyto sūrelio. Vienžod, turim naują žaislą. Dabar pradėsim ieškotis duonos receptų kepimui.
Tiesa, o tas elektro-peilis labai pravertė – karštą duoną paprastu peiliu sunku pjaustyti, o tas elektrinis labai gražiai suraikė. Tai ir čia nepralošėm.
Ryt kepsim naują kepaliuką. NIAM! 🙂

16 Responses to “Šviežia duona”

  1. xminde parašė:

    Tai kita\ą trečiadienį, meetuke pas Arte – ragausime ;)?

  2. Linas parašė:

    Indrė (http://vindase.livejournal.com/) rašius keletą duonos receptų. Gal kas patiks 🙂

  3. grumlinas parašė:

    -› xminde – jei sugebėsime iškepę nesuvalgyti 😀

    -› Linas – ačiū už nuorodą, pastudijuosim 🙂

  4. Whisky parašė:

    Blin, kaip skaniai aprašyta:)
    Gero ekspermentavimo 😉

  5. grumlinas parašė:

    Na va, buvau užstatęs kepimą, kad būtų iškepta mūsų atsikėlimui, tai dabar geriam kavutę, valgydami šviežią duonytę su sviestu ir paštetu. Regis, toks paprastas maistas, o kaip SKANU!

  6. MariukasM parašė:

    Net seilė nutįso 🙂 . Nepamenu kada paskutinį kartą valgiau tik ką iškeptą duoną.

  7. Mantas parašė:

    Neerzink ką tik atsikėlusio ir dar nevalgiusio žmogaus 🙂

  8. grumlinas parašė:

    -› MariukasM – ir man tas buvo prieš gerus 10 metų, kai grįžtant iš Vilniaus sustodavome prie kepyklos Konarskio gatvėje kioskelio ir nusipirkdavome šviežutėlės Palangos duonos. Imdavau du kepalus, nes iki Kauno pusę vieno suvalgydavau 😀 O prieš tai – kaime, prieš 25-30 metų, ata močiutė kepdavo tikroje duonkepėje baltą pyragą ir juodą duoną. Iš duonos tešlos likučių padarydavo pagrandukus NIAM-NIAM-NIAM 🙂

    -› Mantas – žinai, kaip lietuvis lietuviui sako; „Sotus alkano neužjaučia“ 😉

  9. punktyras parašė:

    O kur reikėtų ieškoti duonos kepyklėlės tokios? Bent pavadinimą magėtų sužinoti;)

  10. grumlinas parašė:

    -› punktyras – kaip rašiau, Kauno MEGOje pirkom Senukuose, buitinės elektrotechnikos skyriuje. Pagamino čekų firma ETA, modelis Harmony. Turbūt geriausia pasiklausti kosultanto, ar turi duonkepių (kaina 248LT). Šalia bus ir tos pačios firmos gatavi duonos mišiniai dėžutėse po 4.80LT. Mačiau Topocentre Moulinex gamybos po ~330LT ir dar kažkokios firmos apie ~240LT.
    Mišiniai gaunasi gana brangūs, bet pirmam pabandymui turbūt geriausia. Šiaip Maximoje dar galima paimti paprasto kekso ir šokoladinio kekso mišinius (tik patariu dar įberti razinų), plius yra bent 3 rūšių bandelių mišiniai – kaip sykis dabar kepu kažkokių daniškų bandelių mišinį kaip duoną. Į duoną galima įberti saulėgražų, jei patinka.

  11. MariukasM parašė:

    Tiems, kas moka rusiškai, Moulinex receptų knyga:
    http://www.moulinex.ru/data/uploads/files/moulinex_recipes_bread.pdf

  12. grumlinas parašė:

    MariukasM – ačiūz 🙂

  13. toks (Tadas) parašė:

    O kuo geriau tokia kepyklėlė už orkaitę?

  14. grumlinas parašė:

    -› toks (Tadas) – visas darbas – supilti vandenį+sausus komponentus, įjungti nustatytą režimą ir po tam tikro laiko išimti kepinį. Su orkaite tu turi pats užmaišyti (ir gerai sumaišyti!) tešlą, palaukti, kol ji pakils, suformuoti/pašauti duoną ir po tam tikro laiko išimti kepinį. Vienintelis minusas, su kuriuo susidūriau – iš gatavos duonos iškrapštyti maišymo menteles, kurios ten įkepa, bet tam yra speckabliukas 😀

  15. Njaa parašė:

    Karoče, visiškiems tinginiams, nu. 😀

    Gundžiausi pernai pati nusipirkt, paskui kroviau turtą ant tos minties ir dabar auginuos mieles rėčkoj irgi kepuos džiūvėsius totaliai sugedusioj orkaitėj. Vargo daug, ale kiek atrakcijų! Ir namai nuo raugo kiaurai obuolių gira prakvipę. 🙂

  16. grumlinas parašė:

    -› Njaa – nu ne visiškiems – reikia gi ingradientus supirkt, pasvert, supilt.. Čia tau ne suraikytą batoną nuo Maximos lentynos pajamt 🙂
    O dėl atrakcijos tai esi teisi – tikrai ATRAKCIJA